Blanár sa pustil do koalície
06 | 08 | 2022 I Ivan Mihale

Petičná akcia k referendu o páde vlády je nastavená tak, že zákonné lehoty ho umožnia organizovať spolu s komunálnymi a regionálnymi voľbami 29. októbra. V TASR TV to povedal podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár.

"Ak by sa to spojilo s voľbami do samosprávy, ušetrili by sa finančné prostriedky, aj čas ľuďom. A je veľká pravdepodobnosť, že referendum bude úspešné," skonštatoval s tým, že v polovici augusta by mohlo byť pod petíciou okolo 400.000 podpisov. To by umožnilo odovzdať petičné hárky prezidentke Zuzane Čaputovej.

Referendum by malo mať dve otázky, jedna požaduje demisiu vlády a druhá mení ústavu tak, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie. Blanár je presvedčený, že sú v súlade s ústavou a obstáli by aj pred Ústavným súdom (ÚS) SR. "Po diskusii s mnohými ústavnými právnikmi, ale aj bývalými sudcami ÚS SR, som presvedčený, že prvú otázku ústavný súd nepozastaví. Ak to pôjde na ÚS, tak len preto, aby sa referendum nemohlo konať v čase volieb," uviedol na margo pochybností prezidentky o ústavnosti jednej z otázok. Doterajšie kroky hlavy štátu boli podľa Blanára skôr v prospech vládnej koalície ako opozície.

Fico: Ste utekajúce POTKANY! Váš koráb sa už potápa!
Predseda strany SMER-SD Robert Fico naložil súčasnej vláde tak tvrdo ako sa len dá. Bývalý trojnásobný premiér onálepkoval vládu ako utekajúcich potkanov s potapajúceho sa korábu. „TAK AKO SI KAPRY DOBROVOĽNE NEVYPUSTIA SVOJ RYBNÍK, ANI POSLANCI... Čítať ďalej
03 | 08 | 2022 | Ivan Mihale

Vláda podľa neho nedokáže riešiť infláciu, zdražovanie potravín a pohonných hmôt. "Sú ohrozené dodávky základných energonosičov, čo môže spôsobiť obrovskú ekonomickú krízu," vyhlásil podpredseda Smeru-SD.

Na margo aktuálnej politickej krízy v koalícii povedal, že bez ohľadu na to, ako dopadne, očakáva v septembri pokračovanie aktuálneho štýlu riadenia štátu. "Koalícia vôbec nebude riešiť najakútnejšie problémy. Jeden z tých, ktorý odložila, bol napríklad problém cien pohonných hmôt. Bude pokračovať chaos, ktorý tu je,“ tvrdí. Myslí si, že líder SaS Richard Sulík sa rozhodne alebo nerozhodne odísť z vlády podľa aktuálnych preferencií. "Ale nič sa nezmení, Slovensko bude naďalej upadať a na túto politiku budú ľudia doplácať," doplnil Blanár.

V komunálnych a regionálnych voľbách dostali podľa Blanára okresné a krajské organizácie Smeru-SD voľnú ruku pri vytváraní volebných koalícií. V prípade trenčianskeho župana Jaroslava Bašku je súčasťou koalície aj vládne hnutie Sme rodina. Väčšina koalícií sa však podľa neho bude vytvárať na báze súčasných opozičných strán a neočakáva ani jednu koalíciu s hnutím OĽANO.

Naďova transportérová kauza zaujala aj fínske médiá. „Obrovský netransparentný tender rozhneval opozičný Smer“, píše denník Demokraatti
Obrovský obchod Patrie na Slovensku rozhneval opozíciu, píšu fínske médiá. Všimli si sťažnosti predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý tvrdil, že štát pácha vlastizradu, keď transportéry s históriou domácej výroby nakupuje zo zahraničia bez väčšej miery... Čítať ďalej
05 | 08 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik