Poďakovanie (Video)
06 | 08 | 2022 I Milan Laca

Čína uvalí sankcie na predsedníčku Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovú a jej najbližšiu rodinu.

Dôvodm na sankcie je jej provokatívna návšteva Taiwanu, uviedlo vo vyhlásení čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Nebrala ohľad

"Pelosiová navštívila Taiwan napriek vážnym obavám a protestom Číny, dopustila sa  vážneho zasahovania do čínskej domácej politiky a spôsobil vážne poškodenie čínskej štátnej suverenity a územnej celistvosti," zdôrazňuje dokument. Pelosiová zasadila „tvrdý úder“ princípu „jednej Číny“ a ohrozila mier a stabilitu v Taiwanskom prielive. Ministerstvo zahraničných vecí zdôraznilo, že rozhodnutie o uvalení sankcií na americkú predstaviteľku a jej rodinu bolo prijaté "na základe príslušných právnych predpisov ČĽR".

Provokatívna návšteva
Pelosiová pricestovala  na Taiwan v rámci svojho ázijského turné. Stretla s vedúcimi predstaviteľmi miestnej správy  a potom odletela do Kórey, pričom na ostrove strávila menej ako deň. Išlo o prvú návštevu predsedu Snemovne reprezentantov Snemovne reprezentantov USA na Taiwane od roku 1997.
Bomba ti spadla (Svetový deň boja za zákaz jadrových zbraní odkazuje na hirošimskú tragédiu)
Bomba ti spadla Bomba naozaj padla. Aj keď olympijský výbor na OH v Tokiu odmietol držať minútu ticha za obete, svet nezabúda na Hirošimu a Nagasaki. Babka, vedľa ktorej poskakovalo asi trojročné chlapča, mala pravdu. Kukám na trávnik vedľa... Čítať ďalej
05 | 08 | 2022 | Mária Škultétyová
Stanovisko Číny
Čína  považuje Taiwan za svoju provinciu a je proti akémukoľvek kontaktu medzi Tchaj-pejom a predstaviteľmi a armádami  krajín, s ktorými má Peking diplomatické vzťahy. Minister zahraničných vecí Wanh Yi vyhlásil, že Čína je pripravená na mierové spolužitie a rozvoj spolu s inými krajinami, ale nedovolí nikomu, aby podkopali jej stabilitu. Dodal, že opätovné zjednotenie Číny s Taiwanom je historickou nevyhnutnosťou.
Čínske manévre
 
Prezident kľučkoval
Biely dom opätovne potvrdil svoj záväzok voči politike „jednej Číny“, no od Pelosiovej návštevy sa dištancoval s tým, že rozhoduje sama.
Postihnú aj Thaiwan
V reakcii na rozhodnutie Tchaj-pej prijať americkú predstaviteľku,  Peking uvalil sankcie na dva taiwanské fondy, pozastavil dodávky prírodného piesku na ostrov a dovoz citrusových plodov a niektorých rýb z Taiwanu. Čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Čína má v úmysle prijať rozhodné a tvrdé opatrenia, a tiež uviedlo, že všetky negatívne dôsledky návštevy ešte len prídu a budú za ne zodpovedné Washington a Tchaj-pej. Okrem toho začala čínska a armáda rozsiahle vojenské cvičenia v Taiwanskom prielive ostrými streľbami.
 
Chce získať Čínu
Zelenský vyslovil želanie osobne diskutovať o situácii na Ukrajine so Si Ťin-pchingom. Prezident Volodimr Zelenský vyjadril túžbu osobne diskutovať o konflikte na Ukrajine sčínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Pre South China Morning Post hovoril... Čítať ďalej
05 | 08 | 2022 | Milan Laca