Nepáči sa mu (VIDEO)
05 | 08 | 2022 I Milan Laca

Zelenský komentoval správu o zločinoch ozbrojených síl Ukrajiny.

Ukrajinský prezident kritizoval mimovládnu ľudskoprávnu organizáciu Amnesty International za  zverejnenú správu o zločinoch ozbrojených síl Ukrajiny.

Vinní sú iní

Vo videoposolstve Volodimir Zelenský tvrdí, že správa odsudzujúca nezákonné činy jeho armády „amnestovala“ Rusko. "Toto nemožno tolerovať," povedal. Povedal, že Západ začal hádzať všetku vinu na „obete“.„Ak niekto stavia agresora a obeť na rovnakú úroveň, nemožno to tolerovať,“ povedal ukrajinský prezident. Dodal tiež, že "ktokoľvek o tom pochybuje, je sám "terorista" a účastník vrážd."

Čo povedali

Experti Amnesty Internacional analyzovali kroky ozbrojených síl  Ukrajiny a dospeli k záveru, že ukrajinská armáda porušuje medzinárodné právne normy a vojenské právo tým, že umiestňuje zbrane do škôl a nemocníc v mestách, čím ohrozuje civilistov. Autori správy zdôraznili, že byť v obrannom postavení nezbavuje Ozbrojené sily Ukrajiny dodržiavania pravidiel. Predstavitelia mimovládnej organizácie sponzorovanej okrem iného Ministerstvom zahraničných vecí USA a Európskou komisiou  zdokumentovali prípady, keď ozbrojené sily Ukrajiny ohrozovali civilné obyvateľstvo.

Čo na to Amnesty...

Generálna tajomníčka ľudskoprávnej organizácie Amnesty International, Agnes Callamardová, obhajovala správu o zločinoch ukrajinských jednotiek proti civilistom, uvádza France-Presse s odvolaním sa na jej list. "Závery boli založené na dôkazoch zozbieraných počas rozsiahlych vyšetrovaní, ktoré boli vykonané v súlade s prísnymi normami a postupmi povinnej starostlivosti," uviedla Callamardová. Plne podporuje závery uvedené v správe.

Chce získať Čínu
Zelenský vyslovil želanie osobne diskutovať o situácii na Ukrajine so Si Ťin-pchingom. Prezident Volodimr Zelenský vyjadril túžbu osobne diskutovať o konflikte na Ukrajine sčínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Pre South China Morning Post hovoril... Čítať ďalej
05 | 08 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik