Analytik Baránek: Covid zmenil môj názor na referendum
03 | 08 | 2022 I Eka Balašková

Nedávno ste si mohli prečítať prvú časť článku, v ktorom sa redaktorka Rádia Universum Martina Kocianová, zhovárala s analytikom RNDr. Jánom Baránkom. V prvej časti Baránek o. i. konštatoval, že médiá po zvolení Zuzany Čaputovej naskočili na vlnu progresivistického marxizmu. O čom bude druhá časť rozhovoru?

Odporca referenda

"Keď som počas covidu videl tú masovú osprostenosť, uvedomil som si, že jediné, čo je schopné rozhodnúť tento spor, je urobiť referendum. A keď si pre mňa hlúpa väčšina vyberie, že chcú byť aj 20 krát očkovaní, ja sa s pokorou podriadim. Ale potom si musíme povedať - Bohužiaľ, takí sme." vysvetľuje Ján Baránek.

Ján Baránek: Spoločnosť nevie čeliť debilizácii národa
Ján Baránek bol na Slovensku deväť rokov najcitovanejším politickým analytikom. Potom to uťalo. V rozhovore spomína,že to bolo v období, keď sa na Slovensku začala kultúrna vojna, keď išli voliť prezidentku Zuzanu Čaputovú. V dobe, keď médiá... Čítať ďalej
02 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Toto predsa nie je žiadna totalita!

Mnohí tvrdia, že ešte stále si môžeme myslieť, čo chceme, robiť, čo chceme a keď už naozaj je problém, môžeme sa odsťahovať, kam chceme. Podľa Baránka má aj totalita rôzne prejavy. A niektoré z tých argumentov vyvracia - veď kto nemal covid pas, nemohol cestovať kam chcel. Vyvrátil aj tvrdenie, že môžeme vysloviť svoj názor - existuje tu predsa spektrum kriminalizovaných názorov. Filtrované boli názory aj ľudí, ktorí získali Nobelovu cenu (Luc Montagnier) "Dnes už to však nie je len filtrácia, dnes už sa názory kriminalizujú," upozorňuje Baránek a pripomína, ako je za svoj výrok kriminalizovaný napríklad emeritný sudca Harabin. "Kde je tam rozdiel medzi protektorátom alebo komunizmom?"

Nazývajme veci pravými menami

V rámci tzv. kultúrnej vojny sme podľa Baránka svedkami "zmeneného významu slov" - na niektoré veci používame eufemizmy. "Pre mňa je potrat zabitie. Ale my použijeme eufemizmus - umelé prerušenie tehotenstva," vysvetľuje Baránek. "Prerušiť môžete niečo, čo neskôr môže pokračovať. Slovo potrat sme nahradili najnovšie slovami "reprodukčné právo", čo znie pomaly, ako ľudské právo." Jedna z vecí, ktorá sa podľa Baránka deje, je miešanie hierarchie s právom. "Nebezpečenstvo je v tom, že jedni práva sa snažia dať na úroveň ľudských, až prirodzených práv."

Spoločný znak umelých systémov je ich kolaps

Baránek ako príklad uvádza americkú ľahkú atletiku, ktorá si do ženských kategórií pustila gender. "A to sú prejavy toho kolapsu. Ešte v 50. rokoch minulého storočia Sovietske politbyro rozoslalo svojim organizáciám na Západe cez 40 bodov, ako účinne rozložiť kapitalistickú spoločnosť. Medzi týmito bodmi bola podľa Baránka aj podpora homosexuality, podpora pornografie, spochybňovanie tradičného rodinného modelu, ovládnutie tzv. zábavného priemyslu, podpora vzdoru detí voči rodičom a podobne.

Remišová melie z posledného! Predčasné voľby by boli koniec jej strany
Podpredsedníčka vlády a ministerka pre informatizáciu Veronika Remišová sa napriek svojim perlám, ktorými baví národ, neustále objavuje v médiách. Ako keby nebola predsedníčkou strany, ktorá síce má názov Za ľudí, no je takmer bez ľudí. Mnohí ľudia... Čítať ďalej
03 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Dnešný kult

"To, čím sa komunisti snažili rozbiť spoločnosť, je dnes kult. Keď už nič iné, toto lucidného človeka musí presvedčiť o tom, že sme ako spoločnosť debilizovali," konštatuje Baránek a ako príklad nefungovania napríklad "mnohoženstva" uvádza súžitie Lenina s dvoma ženami, ktoré vydržalo len krátky čas. "A my, jak takí idioti sme sa toho chytili a zrazu je to cool!" 

Ktorá možnosť je horšia

Je horšie, keď ste v nejakom názore fanaticky zaslepený, alebo ho šírite, lebo ste zaň zaplatený. "Neviem, ktorá možnosť je horšia," konštatuje Baránek. "Ja si o našom premiérovi nemyslím, že je platený. On je chudák jednoduchý. Slovenčina nemá také stupňovanie, aby som dokázal odstupňovať hlúposť našich politikov." Baránek svoj názor podoprel príkladom ministra životného prostredia, ktorý tvrdí, že medveď je vegetarián, a teda nemôže zaútočiť na človeka.

Máme ešte pud sebazáchovy?

"Prestalo nám fungovať kritické myslenie a tieto dve veci sú priamo prepojené. Pokiaľ nemáte kritické myslenie, pud sebazáchovy ostáva na úrovni inštinktov," vysvetľuje Baránek. On sám priznáva, že zistenie, že je zle, prišlo, keď sa mu niekto snažil nahovoriť, ako mu chce dobre, čo v ňom vzbudzuje podozrenie. "A to dobre mi chce vnútiť tak nasilu, až je to trestné." 

Problém je celosvetový

"Východná Európa a sovietske satelity boli na tlačenie jedného názoru zvyknuté. Prečo sa však takto prispôsobili neomylnosti napríklad očkovania, ľudia napríklad v Izraeli, Amerike, Británii, kde tú našu skúsenosť nemali? Tu už ideme do konšpiračných vôd - je  to globálne riadené. Riadi to Davos? WHO? Gates?" pýta sa, no jedným dychom dodáva, že tejto myšlienke sa vzpiera, pretože pre neho je zo sféry konšpirácií. "Ale udalosti ma postupne tlačia k názoru, že za tým niečo bude."

Anton Hrnko: Buďme radi, že sa ČSFR rozdelila!
Anton Hrnko je známejší skôr, ako politik - zakladajúci člen SNS, kde kandidoval aj na post jej predsedu. Menej známe o ňom je, že pôvodne sa venoval histórii a ako historik aj pôsobil. A práve z pohľadu historika rozoberá udalosti, ktoré viedli k... Čítať ďalej
03 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Hľadač argumentov

"Je jednoduché uveriť na "veľkého Žida", ktorý všetko riadi. Je to jednoduchšie a hlavne pohodlné. Zložitejšie je uveriť tomu, že sú fakt tak hlúpi, alebo zaplatení," konštatuje Baránek. "Ale ešte je to stále prijateľné. Pre mňa najzložitejšie je uveriť tomu, že naozaj si niekto povedal, že spraví veľký reset. No ten obsahuje aj mnoho neprijateľných myšlienok." 

Zahmlievaný pôvod covidu

Pôvod vírusu je mnohým vedcom jasný, no tu je podľa Baránka úplne jasný príklad, akú prácu vedia odviesť médiá, ktoré týchto vedcov dokonca ostrakizujú. "Netvárme sa, že sme vypustení na nejakú tabula rasu a nič nevieme. Popísaného je toho veľa. Len z toho sa verejnosti veľa informácií nedostáva," uzatvára Ján Baránek.

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik