USA sú rázne proti akejkoľvek snahe o zmenu súčasného stavu na Taiwane
04 | 08 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Spojené štáty sú proti akejkoľvek jednostrannej snahe zmeniť súčasný stav na Taiwane, najmä za použitia vojenskej sily. Vo štvrtok to uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v Kambodži na schôdzke šéfov diplomacií Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN). TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

"My a krajiny na celom svete veríme, že eskalácia napätia neslúži nikomu a môže mať nechcené následky, ktoré neslúžia nikoho záujmom, ani členom ASEAN-u, ani Číne," povedal Blinken. Dodal, že stabilita v Taiwanskom prielive je v záujme celého regiónu.
Situácia okolo Taiwanu sa vyostrila po tom, ako na samosprávny ostrov v utorok pricestovala predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Stala sa tak najvyššie postavenou predstaviteľkou Spojených štátov na návšteve Tchaj-peju za uplynulých 25 rokov.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a v reakcii na návštevu Pelosiovej vo štvrtok začala vojenské manévre v Taiwanskom prielive. Peking vypálil v blízkosti Taiwanu niekoľko balistických striel, z ktorých päť dopadlo do výlučnej hospodárskej zóny Japonska.
Témami rokovania združenia ASEAN v Kamborodži majú byť potravinová kríza, spôsobená vojnou na Ukrajine, stabilita v Taiwanskom prielive a kríza v Mjanmarsku.

Matovič je racionálny, rozvážny a milý! Slováci sú v šoku!
"Prejsť zo súkromnej sféry do štátnej správy môže byť náročné", začala svoj rozhovor generálna tajomníčka služobného úradu ministerstva financií Veronika Gmiterko, ktorá najskôr pracovala v súkromnom sektore. Dnes však pôsobí v štátnej správe,... Čítať ďalej
04 | 08 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik