JDS: Vláda ušetrila na senioroch viac ako 200 miliónov eur! Dá sa na Slovensku vyžiť z 3,6 eura na deň?
03 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Trinásty dôchodok seniorom pomohol len symbolicky. Uviedla to v súvislosti s vyplatením 13. dôchodku v júli podpredsedníčka Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS) Valéria Pokorná.

 

Seniori vládu nezaujímajú


"Jednota dôchodcov na Slovensku upozorňuje, že tzv. 13. dôchodok ako jednorazová dávka pri skoro 14-percentnom zdražovaní seniorom nepomohol a bez mimoriadnej 8-percentnej valorizácie všetkých dôchodkov vrátane rozmrazenia minimálnych dôchodkov a valorizácie v septembri sa ešte viac bude prehlbovať obrovská chudoba seniorov," spresnila Pokorná pre TASR.
      

Upozornila, že začiatkom roka 2022 bolo po 1,3-percentnej valorizácii pod hranicou chudoby 424 eur mesačne viac ako 30 % seniorov a neriešenie situácie zo strany vlády uvrhlo za 8 mesiacov ďalšie desiatky tisíc seniorov do obrovskej chudoby.

 

Propagandistický ťah vlády
      

JDS zároveň pripomína, že práve vláda Igora Matoviča a Eduarda Hegera (obaja OĽANO) zrušila klasický 13. dôchodok a urobila z neho dávku, pričom na senioroch týmto ušetrila viac ako 200 miliónov eur. Budúcoročná valorizácia o viac ako 11 % bola pritom schválená ešte predchádzajúcou vládou. Súčasná vláda preto podľa JDS okrem toho, že seniorom zobrala 200 miliónov z 13. dôchodku a 13. dôchodok predčasne vyplatila, tak neurobila nič.

Eduard Chmelár: TOTO JE NEONORMALIZÁCIA
"Nežijeme v demokratickej spoločnosti a slobodu iba predstierame," zamýšľa sa vo svojom komentári na stránke sociálnej siete politický a mediálny komentátor, publicista, historik, vysokoškolský pedagóg a občiansky aktivista Eduard Chmelár. Názor... Čítať ďalej
03 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

     

"Priemerný dôchodok 515 eur mesačne má viac ako 55 % všetkých seniorov, všetci títo majú na deň 3,6 eura na potraviny. Už viac ako pol roka požadujeme a očakávame okamžitú systematickú pomoc vo forme mimoriadnej valorizácie na úrovni 8 % a schválenia a vyplatenia 14. dôchodku pred Vianocami. K tomu sme teraz pridali aj rozmrazenie minimálnych dôchodkov," dodala Pokorná.
      

Doplnila, že pri dôchodkoch na a pod hranicou chudoby 424 eur bez vyplateného 13. dôchodku má senior na potraviny 87,39 eura mesačne, čo je 2,91 eura denne. S vyplateným 13. dôchodkom vo výške 231,76 eura má senior na potraviny 135,16 eura mesačne, čo je 4,51 eura denne.
 

Poslanci Kuffovci obvinení z vyhrážok smrťou
Medzi poslancami NR SR Štefanom Kuffom a Filipom Kuffom (obaja za stranu Život - národná strana) a kežmarským farmárom Radoslavom Ksiažekom, prišlo pred časom ku konfliktu. V ňom sa mali poslanci farmárovi vyhrážať. Účastníkom mal byť aj Gregor... Čítať ďalej
03 | 08 | 2022 | Eka Balašková

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik