Stratila Čína tvár?
02 | 08 | 2022 I Eka Balašková

Stratiť tvár v Číne znamená hlboké poníženie. O človeku to svedčí, že nie je schopný dodržať slovo. Pelosiovej návšteva v Taiwane a čínska (ne)reakcia na ňu spôsobila, že svet si síce na chvíľku asi oddýchol od veľkého očakávania, no na druhej strane - nik neočakával to, čo sa stalo. Že Čína ostane ticho. Situáciu vysvetľujú čínske noviny Global Times.

Možností je veľa

“Urýchlenie čínskeho procesu zjednotenia by mohol zahŕňať útoky na vojenské zariadenia Taiwanu. To si čínska armáda "vyskúšala" počas predchádzajúcej krízy v Taiwanskom prielive. Ďalšou možnosťou je presadzovanie novej legislatívy o zjednotení krajiny, ale aj vysielanie vojenských lietadiel a lodí do vzdušného priestoru a teritoriálnych vôd ostrova, ale aj ukončenie nevysloveného prímeria s taiwanskou armádou,” píše sa v článku. Čínski odborníci tvrdia, že Čína potrebuje využiť Pelosiovej návštevu na získanie čo najväčších výhod, aby mohla pokračovať v presadzovaní procesu zjednotenia.

Cítia sa byť "na koni"

Číňania to, že USA ako prvé "podnikli provokatívnu návštevu" vidia, ako svoju výhodu. Podľa Global Times sú to práve USA, kto "robí dusno", teda stupňuje eskaláciu napätia. Podľa Song Zhongpinga, čínskeho vojenského experta a televízneho komentátora, armáda pravdepodobne zaútočí na vojenské ciele Taiwanu, ale nebude strieľať priamo na ciele USA. Jeho slová potvrdzuje aj dokument, v ktorom sa uvádza, že dve vojnové lietadlové lode už v nedeľu a v pondelok opustili svoje "domovské" prístavy.

AKTUALIZOVANÉ: Pelosiová pristála na Taiwane
18:19- Pelosiová, ktorá pricestovala na Taiwan, uviedla, že jej návšteva je "svedectvom záväzku USA podporovať taiwanskú demokraciu" 18:11- Denník Liberty Times v utorok informoval, že letiská na Taiwane dostali v súvislosti s Pelosiovej... Čítať ďalej
02 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik