"Paradox": Puškov vysvetlil sankcie Maďarska voči Rusku
02 | 08 | 2022 I Ivan Mihale

Maďarsko bolo nútené pripojiť sa k sankciám voči Rusku kvôli členstvu v EÚ, napísal v Telegrame senátor Alexej Puškov. Táto situácia sa podľa neho vzhľadom na postoj tamojšieho premiéra Viktora Orbána javí ako „paradoxná“ .

"Budapešť podporovala všetky sankcie proti Rusku, hoci ich Orbán ostro kritizuje. Tento paradox sa vysvetľuje tým, že stále nie je možné byť v Európskej únii a zároveň oslobodiť sa od Európskej únie," vysvetlil Puškov.

Člen Rady federácie ocenil maďarského premiéra za jeho pokusy ukázať v zahraničnej politike nezávislosť od diktátu EÚ.

Aké su postoje Maďarska?

Deň predtým Orbán povedal, že Brusel nie je šéfom Maďarska a že krajina bude pri diskusii o celoeurópskych riešeniach naďalej obhajovať svoj vlastný názor. Európska únia sa podľa neho nenachádza v Bruseli, ale „vo Viedni, Budapešti a Varšave, Berlíne  a Madride“.

Po začatí ruskej vojenskej špeciálnej operácie na Ukrajine  Západ vystupňoval sankčný tlak na Moskvu. Orbán zároveň opakovane vyjadril nesúhlas s takouto politikou. Podľa neho si EÚ zavedením reštriktívnych opatrení na ruské energetické dodávky „strelila do pľúc, teraz sa jej ekonomika dusí“.

Samotné Maďarsko sa negatívnym dôsledkom zákazov snaží vyhnúť. Krajina zaviedla výnimočný stav v energetickom sektore. Minister zahraničných vecí Peter Szijjártó prišiel do Moskvy v júli rokovať o dodatočných dodávkach plynu. Budapešť sa postavila aj proti návrhu Európskej komisie znížiť spotrebu paliva v krajinách únie o 15 percent.

Ivan Korčok prestáva rozumieť Budapešti, čo presne povedal Viktor Orbán o Slovenskej republike?
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok odmieta tvrdenia Budapešti, že v otázke rusko-ukrajinskej vojny sa Česká republika a Slovenská republika chcú zapáčiť Európskej únii. Zároveň tvrdí, že robia to, o čom sú... Čítať ďalej
29 | 07 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik