Ivan Korčok prestáva rozumieť Budapešti, čo presne povedal Viktor Orbán o Slovenskej republike?
29 | 07 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok odmieta tvrdenia Budapešti, že v otázke rusko-ukrajinskej vojny sa Česká republika a Slovenská republika chcú zapáčiť Európskej únii. Zároveň tvrdí, že robia to, o čom sú presvedčené, že je správne, pričom postojom z Budapešti rozumie čoraz menej. Uviedol to v utorok na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou ministerkou zahraničných vecí Annalenou Baerbockovou. Informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Ivan Korčok odmieta názor, že sa Slovensko chce zapáčiť Bruselu

"Osobitne sa nás dotklo to, ak náš blízky sused potrebuje povedať, že Slovenská republika a Česká republika robia to, čo robia, aby sa zapáčili Bruselu. Odmietam to! Opak je pravdou," konštatoval. "Robíme to, o čom sme presvedčení, že je správne," zdôraznil Korčok, pričom dodal, že má pocit, že Budapešti veľmi záleží na tom, aby využili každú príležitosť, ako sa od spoločných riešení v rámci EÚ trochu odkloniť.

"Týmto odkazom a postojom, ktoré počúvame z Budapešti - vrátane toho z minulého týždňa - rozumiem čoraz menej," povedal Korčok a zdôraznil, že v tom nie je sám. Podľa jeho slov z mnohých krajín nasledovali veľmi jednoznačné reakcie na to, čo z maďarskej strany zaznelo. Súčasne ale podotkol, že Maďarsko je sused, s ktorým má SR veľmi dobré vzťahy, a také ich aj chce mať.

Maďarsko vraj stojí medzi...

Minister podčiarkol, že vo Vyšehradskej štvorke (V4) sú tri krajiny (Česko, Poľsko a SR), ktoré ukázali jasný postoj v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Ak sa podľa neho Maďarsko rozhodlo stáť niekde inde, medzi, berie to na vedomie.

Čo povedal Viktor Orbán

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na 31. letnej univerzite Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad vyhlásil, že Poliaci sa cítia byť súčasťou rusko-ukrajinskej vojny, do ktorej sa však Maďarsko nechce zapojiť, lebo to nie je ich vojna. "Česi a Slováci mali výmenu vlád, ktoré sa snažia získavať priazeň Bruselu. Je to rozhodnutie, ako keby ste chceli ustajniť kone v horiacej maštali," konštatoval.

Ďalej uviedol, že dodávanie zbraní Ukrajine iba predlžuje vojnu, pretože Ukrajina dostáva západné zbrane, ktoré potom získavajú Rusi. "Vojnu možno skončiť iba rusko-americkými rokovaniami," zdôraznil premiér, podľa ktorého sa Európa po druhej svetovej vojne opäť dostala do situácie, že nie ona má rozhodujúce slovo, ale Američania a Rusi.

Maďarský ministerský predseda taktiež kritizoval Západ za "rozbitie" vzťahov v rámci V4. Vzťahy s Poľskom sa však podľa jeho slov skomplikovali už pred vojnou na Ukrajine, pričom strategické záujmy sú totožné. "Chceme mier, a nechceme, aby sa k nám Rusi priblížili," uzavrel.

Dag Daniš: Za „fašistu,“ či „toxického“ dnes označia kohokoľvek, kto nepokľakol na dúhovom Pride
Dag Daniš si myslí, že za „fašistu,“ či „toxického“ dnes označia kohokoľvek, kto nepokľakol na dúhovom Pride. Je presvedčený, že dnes sú podstatné kampane a účinné sú podľa neho aj tie manipulatívne. „Keď sa Sulíkovi, prezidentke a médiám... Čítať ďalej
29 | 07 | 2022 | Gabriela Fedičová