Kosovskí Srbi odstránili barikády na hraniciach so Srbskom
01 | 08 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Srbi na severe Kosova v pondelok odstránili barikády, ktorými v nedeľu uzavreli dva hraničné priechody. Išlo o protest proti plánom kosovských úradov na zavedenie nových opatrení pri cestovaní, informovala agentúra AFP.

Najnovšie napätie medzi Belehradom a Prištinou vyvolalo opatrenie, podľa ktorého si mali ľudia so srbskými dokumentami pri vstupe na kosovské územie vymeniť doklady za dočasné. Situácia sa vyostrila v nedeľu, v predvečer platnosti nariadenia, keď srbské komunity začali na protest blokovať cesty a stavať barikády.

Majitelia áut, ktorí majú evidenčné čísla vozidiel vydané Srbskom, ich mali do dvoch mesiacov vymeniť za kosovské. Recipročné nariadenie uplatňovalo počas uplynulých 11 rokov Srbsko na kosovské vozidlá, ktoré prechádzali cez srbské územie. Kosovská vláda sa po rozhovore s európskymi a americkými partnermi rozhodla odložiť uplatňovanie tohto nariadenia o mesiac, od 1. septembra.

AFP dodala, že Srbi v severnom Kosove dlhodobo odmietajú autoritu Prištiny a zväčša zostávajú lojálni vláde v Belehrade. Srbsko im tiež poskytuje lukratívnu finančnú podporu.

Medzi Kosovom a Srbskom rastie napätie. Alexander Vučič varuje!
V Mitrovici na severe Kosova sa v nedeľu popoludní ozvali sirény, ktoré sa používajú pri leteckom poplachu. Podľa miestnych médií bolo v oblasti vidieť množstvo zásahových vozidiel, niektoré cesty sú zablokované. V poslednej dobe medzi Kosovom a... Čítať ďalej
01 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik