Medzi Kosovom a Srbskom rastie napätie. Alexander Vučič varuje!
01 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová

V Mitrovici na severe Kosova sa v nedeľu popoludní ozvali sirény, ktoré sa používajú pri leteckom poplachu. Podľa miestnych médií bolo v oblasti vidieť množstvo zásahových vozidiel, niektoré cesty sú zablokované. V poslednej dobe medzi Kosovom a Srbskom rastie napätie. Informáciu priniesol český portál blesk.cz.

V pondelok mali nadobudnúť účinnosť dve nariadenia kosovskej vlády týkajúce sa srbských registračných značiek a dokladov totožnosti. Nakoniec bola kvôli napätiu na hranici účinnosť nariadenia odložená.

Čo vyvolalo napätie

Sociálnymi sieťami sa šíria videá, na ktorých znejú sirény a tiež fotografie zablokovaných ciest a davov ľudí. Podľa The Jerusalem Post je pozadie nejasné, špekuluje sa ale o dôsledkoch napätia medzi Kosovom a Srbskom kvôli zmenám v preukazoch a registračných značkách vozidiel. Kosovské úrady potvrdili uzavretie dvoch hraničných priechodov, ostatné normálne fungujú.

Nové nariadenie týkajúce sa evidenčných značiek

Kosovská vláda uviedla, že 1. augusta budú cestujúcim prichádzajúcim zo Srbska vymenené srbské doklady za nové identifikačné preukazy vydané Prištinou s platnosťou na tri mesiace, ktoré budú slúžiť na vstup a odchod z krajiny. Okrem toho nadobudne v pondelok účinnosť nové nariadenie týkajúce sa evidenčných značiek.

Táto politika zodpovedá dlhodobej praxi, ktorú Belehrad uplatňuje voči kosovským občanom navštevujúcim Srbsko. Podľa Prištiny ide o recipročné opatrenia, pretože vozidlá s kosovskou značkou si pri príchode na srbské územie tiež musia značku zmeniť.

Kosovo bude teraz požadovať, aby boli značky kosovských Srbov vydaných srbskými úradmi nahradené kosovskými. Majitelia áut budú mať na zmenu čas do konca septembra.

Vladimír Putin označil hypersonicné strely Zirkón za svetový unikát
Ruské námorníctvo bude behom niekoľkých mesiacov vybavené novými hypersonickými raketami Zirkón (Cirkon), pričom o oblasti ich nasadenia sa rozhodne na základe ruských záujmov. Vyhlásil to v nedeľu ruský prezident Vladimir Putin v príhovore na... Čítať ďalej
31 | 07 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Srbský prezident Aleksander Vučič varoval! Srbský politik napísal, že Srbsko bude nútené začať denacifikáciu Balkánu

Srbský prezident Aleksandar Vučić v nedeľu podľa televízie N1 uviedol, že Srbsko "nikdy nebolo v zložitejšej a zložitejšej situácii (ohľadne Kosova), než je dnes".

Vučič požiadal všetky strany, aby zachovali mier, ale varoval, že „ak nechcú udržať mier, hovorím vám - Srbsko vyhrá.“

Srbský politik Vladimír Dukanović na Twitteri napísal, že „že Srbsko bude nútené začať denacifikáciu Balkánu. Rád by som sa mýlil.“ O 21.00 má vystúpiť v televízii s prejavom.

Kosovská vláda ale nakoniec kvôli napätiu na kosovsko-srbskej hranici o mesiac odložila plánované pravidlá pre srbské registračné značky a doklady totožnosti potrebné na vstup alebo odchod z krajiny. Nariadenie malo platiť od pondelka. O odklade dnes na twitteri informoval kosovský premiér Albin Kurti, krok ale podmienil odstránením barikád na hraničných priechodoch.

"V spolupráci s našimi zahraničími partnermi sa zaväzujeme odložiť účinnosť rozhodnutí o registračných značkách a vstupných a výstupných dokladoch na hraničných priechodoch so Srbskom o 30 dní. Podmienkou je, že budú odstránené všetky barikády a plne obnovená sloboda pohybu," napísal Kurti. Nariadenia majú novo nadobudnúť platnosť 1. septembra.

Turecký futbalový tím sa neospravedlní za podporu Vladimira Putina
"Skupina tureckých futbalových fanúšikov skandovala meno ruského prezidenta Vladimira Putina počas stredajšieho nočného zápasu kvalifikácie Ligy majstrov medzi Fenerbahçe a Dynamom Kyjev. Turecký futbalový tím sa neospravedlní za podporu Vladimira... Čítať ďalej
30 | 07 | 2022 | Gabriela Fedičová

Streľba na policajtov

Etnickí Srbi v nedeľu večer na severe Kosova zablokovali cesty v blízkosti dvoch kľúčových hraničných priechodov Jarinja a Brnjak so Srbskom. Podľa agentúry Reuters tiež strieľali na policajtov, nikto ale neutrpel zranenia.

"Vítame rozhodnutie Kosova nariadenie odložiť na 1. septembra. Očakávame, že všetky blokády budú okamžite odstránené," napísal na twitteri šéf únijnej diplomacie Joseph Borrell a uviedol, že podobné problémy majú byť vyriešené cez dialóg sprostredkovaný EÚ.

"Celková bezpečnostná situácia je v obciach v severnom Kosove napätá," uviedla vo vyhlásení misia KFOR vedená Severoatlantickou alianciou.

"Misia číta asi 3770 vojakov z troch desiatok krajín a jej úlohou je zmierňovať pretrvávajúce napätie medzi väčšinovými kosovskými Albáncami a menšinovými Srbmi," píše český portál blesk.cz.

Kremeľ vyjadril solidaritu s postojom Číny voči Taiwanu
Kremeľ vyjadril v piatok "solidaritu" s postojom Číny voči Taiwanu po tom, čo čínsky prezident Si Ťin-pching varoval Spojené štáty, aby sa v prípade tohto ostrova "nezahrávali s ohňom". TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Určite... Čítať ďalej
29 | 07 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik