Slováci uvažujú, ako sa vyhnúť prípadnému povolaniu do armády
10 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Po hromadnom vybavovaní pasov, či skupovaní jódových tabliet, Slovákov strach núti vyhľadávať právne rady, ako sa vyhnúť povolaniu do armády.

Na základe potvrdenia z Ministerstva vnútra SR Informuje Korzár SME.

ZVS zrušená od roku 2006

Slovensko má profesionálnu armádu a v prípade potreby nás ochránia vojská NATO, pripomína Korzár SME „Pred vojnovým konfliktom sme žiadosti o takéto informácie dostávali sporadicky,“ priznáva rezort. Oproti minulosti MO SR eviduje viac samotných podaní vyhlásenia o odopretí výkonu mimoriadnej služby.

Branná povinnosť

Zákon hovorí, že je to povinnosť podrobiť sa odvodu a vykonať mimoriadnu, alebo alternatívnu službu. Podliehajú jej muži vo vekovom rozpätí 19-55 rokov. Musia byť občanmi SR a mať tu trvalý pobyt.

Tá im im vzniká 1. januára kalendárneho roka, v ktorom dovŕšia 19 rokov veku, a zaniká 31. decembra kalendárneho roka, v ktorom dovŕšia 55 rokov veku. Zákon však pozná aj iné prípady - zmena trvalého pobytu mimo SR, "modrá knižka", prípadne uznanie za občana s ťažkým zdravotným postihnutím. 

Prezidentkou Maďarska bude Katalin Novák
Prezidentkou Maďarska v nadchádzajúcom päťročnom období bude nominantka vládneho bloku Fidesz-KDNP Katalin Nováková, rozhodli vo štvrtok v Budapešti poslanci Národného zhromaždenia. V tajnom hlasovaní ju podporilo 137 poslancov Fidesz-KDNP.... Čítať ďalej
10 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Čo je všeobecná mobilizácia?

Korzár SME informuje, že mobilizácia ozbrojených síl je:

  • hromadné povolanie vojakov v zálohe a odvedených registrovaných občanov na výkon mimoriadnej služby
  • nariadenie výkonu mimoriadnej služby profesionálnym vojakom, ktorí vykonávajú štátnu službu podľa osobitného predpisu, a vojakom v zálohe povolaným na pravidelné cvičenie alebo na plnenie úloh ozbrojených síl a vojakom dobrovoľnej vojenskej prípravy
  • poskytnutie vecných prostriedkov a ubytovania právnickými a fyzickými osobami oprávnenými na podnikanie a fyzickými osobami
  • plnenie pracovnej povinnosti fyzickými osobami

"Tá sa vzťahuje na celé územie SR, na všetkých registrovaných občanov, vojakov v zálohe a profesionálnych vojakov, ktorí vykonávajú štátnu službu podľa osobitného predpisu, aj na poskytnutie vecných prostriedkov a ubytovania právnickými a fyzickými osobami oprávnenými na podnikanie a fyzickými osobami a na plnenie pracovnej povinnosti fyzickými osobami v prospech ozbrojených síl." Informuje Korzár SME.

Ako sa vyhnúť prípadnej mobilizácii?

Je to zákonom určená povinnosť a preto sa jej muži nemôžu zbaviť, ani ju odoprieť. Vyhýbanie sa plneniu brannej povinnosti je dokonca trestným činom. Zákon však umožňuje mužom, ktorým náboženské presvedčenie mimoriadnu službu nedovoľuje, umožňuje alternatívnu službu. Tá je tiež plnením brannej povinnosti.

Košičania, pripravte si na cestách pevné nervy!
Slanecká cesta je v Košiciach jednou z najvyťaženejších komunikácií. V najbližších dňoch sa preto treba pripraviť na rozsiahle obmedzenia. Idú ju totiž rozširovať a modernizovať, informuje Korzár Košice. Pracuje sa od októbra Tieto práce na cca... Čítať ďalej
10 | 03 | 2022 | Eka Balašková

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik