I. Melicher: Stretnutie Lavrov-Kuleba potvrdilo informačnú vojnu
10 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Mladý sociálny demokrat Igor Melicher na sociálnej sieti hodnotí stretnutí ministrov zahraničných vecí Ruska (Lavrov) a Ukrajiny (Kuleba).

Tvrdí, že zásadnejšie posuny v otázkach konfliktu neprinieslo, poodkrylo však niekoľko skutočností.

Silná propaganda

I. Melicher konštatuje, že "V spoločnostiach oboch strán prevláda cenzúra a filtrovanie názorov. Propagandy by sa dali rozdeliť do dvoch táborov: 1. Propaganda Bieleho domu a 2. Propaganda Kremľa."

Ako reaguje Slovensko

"Slovensko, naše médiá a naši najvyšší ústavní činitelia preberajú propagandu Bieleho domu v pomere 1:1. Sme teda súčasťou hybridnej a informačnej vojny, v ktorej sa bránime propagandou, cenzúrou a filtrovaním proti propagande, cenzúre a filtrovaniu." Upozorňuje I. Melicher. "Táto skutočnosť bola najlepšie viditeľná pri kladení otázok novinármi. Keď sa médiá pýtali ukrajinského ministra dostával dobré otázky od západných médií a horšie od východných médií. Keď sa pýtali ruského ministra, tak dostával dobré otázky od východných médií a horšie od západných médií - najčastejšie amerických a britských čo len potvrdzuje prítomnosť dvoch pólov propagandy. Jedna vec je istá."

Každý po svojom 

"Ani jedna zo strán neodvysiela správy v rovnakom kontexte, ako to súperiaca strana povedala." objasňuje mladý sociálny demokrat: "Západná strana to hrala pri otázkach na Lavrova na emócie a ťažko overiteľné ľudské príbehy či scenáre, ktoré chce neskôr hrať v západných médiách ako proti-ruský naratív."

Z. Dolinková: Kde zostal štát?
Zuzana Dolinková (Hlas-SD) súhlasí s tvrdením, že žijeme náročné časy a miera solidarity a spolupatričnosti zo dňa na deň rastie. Zároveň však na svojej stránke na sociálnej sieti podotýka, že len deklarovať pomoc nestačí. Prepotrebná... Čítať ďalej
10 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Na čo sa teda bude zameriavať podľa Melichera druhá strana? "Východná strana sa pri otázkach na Lavrova zameriavala skôr na infomácie o biologických a jadrových zbraniach, na ktorých bude neskôr skladať svoje spravodajstvo a odborné diskusie pre výlučne domáce publikum, keďže všade inde vo svete majú blok."

Je tam však aj ukrajinská strana

"Tá bola v otázkach novinárov viac šetrená a otázky smerovali skôr k priebehu rokovania a ďalším abstraktným vyjadreniam, než ku konkrétnym diplomatickým krokom Ukrajiny a naznačeniu manévrovacieho priestoru." 

K čomu to celé povedie

"Západný naratív môže viesť k zvýšeniu nenávisti vo verejnej mienke, u ľudí ako bežných pozorovateľov a môže dotlačiť západné štáty poslať na Ukrajinu o niečo málo viac zbraní." Vysvetľuje I. Melicher: "Naopak, ak sa potvrdí naratív východu o biologických a jadrových zbraniach môže to zmeniť celú situáciu a vnímanie Ruska v očiach mnohých štátov sveta. Potvrdenie východného naratívu môže viesť k deklasifikácii konfliktu mimo porušenia medzinárodného práva a rovnako tak sa môžu objaviť vyjadrenia štátov, ktoré sa prestanú stavať k akcii Ruskej federácie negatívne."

Neoveriteľné naratívy

"Každopádne," uzatvára Melicher, "momentálne prebieha informačná vojna a silná propaganda z každej strany. Ani jeden naratív sa nedá spoľahlivo overiť. Dnes nie je bezpečné dôverovať akémukoľvek spravodajstvu na 100%. Mali by sme sa zdržať eskalácie nenávisti, mali by sme odmietať kolektívnu vinu a tiež prestať uzatvárať medzinárodný obchod s energiami."

Odkaz amerického športovca "klávesnicovým bojovníkom" a Ukrajine
K rusko-ukrajinskému konfliktu sa vyjadruje množstvo osobností ako politického, tak aj umeleckého, či športového života. Sean Strickland - americký zápasník MMA. Píše denník Pravda. Čo si teda myslí? Strickland oslávil 31. narodeniny tri dni po... Čítať ďalej
10 | 03 | 2022 | Eka Balašková

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik