Sputnik V - doklady k nákupu ťahal ÚVO z ministerstva ako z chlpatej deky
09 | 03 | 2022 I Eka Balašková

Takto pred rokom bol práve dovoz vakcíny Sputnik V z Ruska akousi "rozbuškou" koaličnej krízy, ktorá viedla k výmene na poste premiéra. 

Denník SME informuje o prvej kontrole nákupu vakcíny, ktorý mal byť "prekvapením". Aj pre koaličných partnerov

Slávnostné privítanie

Lietadlo s 200-tisíc dávkami vakcíny pred rokom vítal na košickom letisku vtedajší premiér Matovič osobne aj s vtedajším ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím. V tom čase prebehli médiami informácie, že boli porušené niektoré zákony a sa nákupom zaoberal kompetentný úrad. "Neboli zistené porušenia zákona o verejnom obstarávaní, ktoré by mali alebo mohli mať vplyv na výsledok," zhrnula závery kontroly hovorkyňa úradu Janka Zvončeková. Úrad preto vo februári konanie zastavil.

Utajená zmluva

Podpísal ju minister Marek Krajčí a tajil ju aj pred zamestnancami vlastného ministerstva. Zverejnil ju Krajčího nástupca Vladimír Lengvarský a viacerí právnici ju kritizovali ako nevýhodnú. Za zverejnenie zmluvy mala podľa jej ustanovení hroziť Slovensku sankcia milión dolárov. 

Vláda úplne zlyháva
"Vláda úplne zlyháva v kríze, ohľadom ktorej mala plamenné reči" - píše na sociálnej sieti Juraj Draxler. "Mestá sa sťažujú, že ich vláda nechala v štichu pri zvládaní ľudí, ktorí prichádzajú z Ukrajiny." "Je úplne zjavné, že takmer všetko... Čítať ďalej
09 | 03 | 2022 | Ivan Brožík

Ne/výhodnosť nehodnotili

ÚVO kontroloval len to, ako obaja politici nakupovali: "Úrad v danom prípade posudzoval konanie kontrolovaného striktne z hľadiska dodržania zákona o verejnom obstarávaní," vysvetlila Zvončeková. Povinnosť zverejňovania zmlúv je však stanovená zákonom.  Na to vraj nebol čas.

Preverovanie však pokračuje

ÚVO požiadal o súčinnosť NKÚ a Generálnu prokuratúru. Tie by mali posúdiť aj prípadnú trestnú zodpovednosť a obsah zmluvy. Podľa informácií SME NKÚ dosiaľ čakal na dodržanie pravidiel obstarávania. Hovorca NKÚ Marek Papajčík hovorí:  "Využijeme okrem iného aj informácie ÚVO," povedal hovorca kontrolórov Marek Papajčík. NKÚ však pripomína, že Sputnik bol nakúpený v mimoriadnej situácii, kedy platia rôzne výnimky. 

Konanie uzavreté

ÚVO podľa SME naznačil, že problém bol v dodaní niektorých stanovísk či dokumentov od ministerstva. To niekoľkokrát žiadalo o predĺženie limitu na predloženie dokumentácie. Preto konanie uzavrel až takmer po roku.

Rýchla správa - koniec opatrení, respirátorov však nie
Od 14. marca sa rušia pandemické obmedzenia na hromadných podujatiach - informuje TA SR Od 14. marca sa rušia pandemické obmedzenia na hromadných podujatiach, ako aj obmedzenia prevádzkových hodín. Nosenie respirátorov bude naďalej povinné. V... Čítať ďalej
09 | 03 | 2022 | TA SR/ Ivan Brožík

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik