Moskva má vraj originál tajného rozkazu ukrajinských síl
09 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo dokument, o ktorom tvrdí, že ide o originál tajného rozkazu svedčiaceho o tom, že Kyjev pripravoval na marec útok na Donbas, píšu ceskenoviny.cz odvolávajúce sa na agentúru TASS.

Ukrajinská strana zatiaľ na túto správu nereagovala. Časť Donbasu na východe Ukrajiny ovládajú proruskí separatisti. Ochranou ruského obyvateľstva v Donbase Moskva okrem iného ospravedlňuje svoju terajšiu agresiu voči Ukrajine.

Podľa ruského ministerstva v spomínanom rozkaze z januára, ktorý bol odovzdaný veleniu ukrajinskej Národnej gardy, je „podrobne rozpísaný plán prípravy jednej z úderných skupín na útočné operácie v zóne tzv. Operácie spojených síl v Donbase", napísal TASS.

Tajný rozkaz podľa Moskvy vydal veliteľ Národnej gardy generálplukovník Mykola Balan 22. januára. Podľa názvu dokumentu malo ísť o „organizáciu výcviku práporu taktickej skupiny 4. operačnej brigády na plnenie bojových (špeciálnych) úloh v Operácii spoločných síl v rámci brigády ozbrojených síl Ukrajiny", dodávajú ceskenoviny.cz odvolávajúce sa na informáciu agentúry TASS.

K čomu má EÚ podľa Putina prinútiť Kyjev?
Ruský prezident Vladimír Putin hovoril o Ukrajine s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Oznámil to dnes Kremeľ. Putin podľa neho EÚ vyzval, aby prinútila Kyjev „rešpektovať humanitárne právo", ako je tiež označované právo regulujúce... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik