Branislav Becík - vláda musí prioritne myslieť na občanov Slovenska
09 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Pomáhať treba, ale vláda by mala myslieť v prvom rade na občanov na Slovensku. 

Starosta Dvorov nad Žitavou varuje pred vývozom potravín zo Slovenska a my vám prinášame prepis jeho videa.

Neistota pretrváva

Priatelia, aktuálna situácia ukázala neistotu a slabosť našej krajiny. Nemám na mysli len slabosť v rozhodnutiach a opatreniach našej vlády, ale hlavne neistotu, čo sa týka potravinovej sebestačnosti. Na jeseň sme boli svedkami toho, ako sa vláda snažila akýmisi sľubmi zabrániť rozpredávaniu našej ornej pôdy, nášho najdôležitejšieho výrobného faktora na produkciu potravín.

Sľuby

Hovorím o sľuboch, lebo do dnešného dňa nie sú prijaté žiadne opatrenia na ochranu našej pôdy a Bohužiaľ takýmto spôsobom vláda pristupuje aj k potravinovej sebestačnosti. Už dnes malo byť jasné, ako chce vláda zabezpečiť, aby sme mali na Slovensku plné sýpky našej potravinárskej pšenice z úrody, ktorú budeme kosiť za zhruba štyri mesiace.

Nadprodukcia pšenice

Chvála Bohu, aspoň pri tejto komodite je Slovensko sebestačné, dokonca vyrábame nadprodukciu. Lenže vzhľadom na to, že nie sú koncovky, že sa poľnohospodárom nič iné neoplatí, len predávať našu pšenicu do zahraničia, nie je cesta. Ministerstvo pôdohospodárstva sa oháňa výzvami a ja verím, že pôjdu hlavne na podporu budovania koncoviek. Okrem toho, že vláda musí zákonom zabrániť rozpredávaniu našej ornej pôdy, tak som presvedčený, že vláda a parlament musia bezpodmienečne a čo najskôr prijať zákon, kde sa zamedzí vývozu potravinárskej pšenice do zahraničia.

Príklady existujú

Nech je to kľudne aj na obraz maďarskej vlády, ktorá aby si ochránila ekonomiku, zabránila vývozu stavebného materiálu. Toto je pre mňa jediné riešenie, kde vieme zastabilizovať rastúci trend cien potravin, nestabilitu na trhoch a vyhnúť sa problémom a kolapsom pri potravinách. Aby naši potravinári mali z čoho dorábať chlieb pre náš národ. 

Medzititulky: Redakcia HD

SOI varuje, alebo kde má spotrebiteľ hľadať pomoc?
Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) varuje spotrebiteľov pred nákupmi z viacerých e-shopov. Zaznamenala totiž množiace sa podnety na niektoré internetové obchody. Informuje portál Info.sk O ktoré obchody ide Tieto varovania sa týkajú... Čítať ďalej
09 | 03 | 2022 | Eka Balašková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik