Bezletová zóna by viedla minimálne k európskemu vojnovému konfliktu
09 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Nedávno sa objavili výzvy na zavedenie bezletovej zóny (NFZ) na presadenie humanitárneho koridoru nad časťami Ukrajiny.

Čo by to znamenalo, píše portál National Interest

Odkiaľ výzvy prichádzajú

Tento názor vyjadrili niektoré ukrajinské aktivistické skupiny, americké a európske think-tanky a niektorí bývalí verejní zamestnanci Washingtonu a Londýna. Verejná mienka je však rozdelená. Podľa nej ani vlády, ani médiá nevysvetlili, čo je NFZ, čo by obnášala a ako by sa presadzovala. Keďže informovaná verejnosť je kľúčom k zdravej verejnej politike, je dôležité pochopiť, čo by si NFZ vyžadovala a prečo by to zvýšilo eskaláciu napätia s Ruskom. Podľa portálu National Interest toto opatrenie nie je v záujme USA.

Nie je to nejaká „džentlmenská dohoda“

NFZ neznamená, že lietadlá nebudú prelietavať nad konkrétnym územím. Ide skôr o vyhlásenie jednej strany, že lietadlá druhej strany budú zostrelené, ak vstúpia do určeného vzdušného priestoru. NFZ, ktoré Spojené štáty a ich spojenci uvalili na Irak, zahŕňalo napríklad bombardovanie vojenskej techniky Saddáma Husajna. 

NFZ v Líbyi predstavovalo francúzske lietadlá zostreľujúce líbyjské stíhacie lietadlá a britské a americké bombardovanie obrnených jednotiek, delostrelectva a systémov protivzdušnej obrany Muammara Kaddáfího. Potlačenie nepriateľskej protivzdušnej obrany (SEAD) je jedným z úplne prvých aktov presadzovania akéhokoľvek NFZ. 

Rusi už prestali byť ľuďmi?
Zaujímavý príspevok na sociálnej sieti uverejnil Peter Butkovič, hudobník, rodák zo Slovenska, v súčasnosti žijúci vo Švajčiarsku, v Bolligene. "Nevyjadrujem sa k politickej situácii, nakoľko to podľa mňa na FB nepatrí. Nedá mi ale, aby som sa... Čítať ďalej
09 | 03 | 2022 | Ivan Brožík

Nie je to „pomoc“

To podľa definície znamená zasiahnuť pozemné prostriedky a následne pozývať na odvetnú paľbu. Na NFZ nie je nič deeskalujúce a ani strana, ktorá ho ukladá, si nikdy nemôže byť istá, že bude mať „obmedzený“ rozsah.

Šialená špirála

Zavedenie akejkoľvek formy NFZ na Ukrajine by USA zatiahlo do vojny s Ruskom – krajinou s najväčším jadrový arzenálom na svete. Západné lietadlá by hliadkovali v ukrajinskom vzdušnom priestore, čo by z nich urobilo potenciálne ciele ruských raketových systémov zem-vzduch s dlhým doletom (SAM).  Táto hrozba by si zase vyžadovala, aby západné lietadlá potlačili ruskú protivzdušnú obranu zničením ruských SAM a ďalšej techniky na ruskom a bieloruskom území, okrem toho, že by sa zapojili do priameho boja vzduch-vzduch s ruskými lietadlami. Je dôležité si uvedomiť, že doteraz sa Rusko na Ukrajine zdržalo využívania svojich najlepších prostriedkov a najvyššie ruské letectvo zostalo mimo akcie, vysvetľuje International Interest.

Špekulácie a istoty 

Môžeme špekulovať o tom, že ruské velenie ušetrí svoje sily pre prípad rozšírenia vojny na regionálny alebo kontinentálny rozmer. NFZ by však takmer určite prizval do boja špičkové ruské aktíva.

Bitka o správny názor
"Žijeme vskutku hektické časy a často sa nemôžem ubrániť dojmu, že sme poriadnou dávkou násilia vtiahnutí do inej reality, kde si silou mocou veci javia logicky ináč. V spoločnosti sa cieľavedome vytvára tlak na správny a jedine prijateľný názor."... Čítať ďalej
09 | 03 | 2022 | Ivan Brožík

NFZ vojnu nezoslabí

Myšlienka NFZ je totiž založená na ruskom sebaovládaní. Rusko už vyhlásilo, že bude považovať západný NFZ nad Ukrajinou za vojnový akt. To by zo všetkých základní NATO urobilo ruský cieľ. Veriť, že Vladimir Putin a ruskí velitelia budú nečinne sedieť, keď sily NATO útočia na ruské lietadlá a protivzdušnú obranu, je hlúposť. The Guardian napísal, že „Putin by pravdepodobne použil jadrovú zbraň, ak by došiel k záveru, že jeho režim je ohrozený.“

USA sú proti bezletovej zóne

Podľa National Interest Bidenova administratíva dôsledne trvá na tom, že Spojené štáty nepôjdu do vojny s Ruskom o Ukrajinu. Uvedomujú si totiž, že by to mohlo prerásť do jadrových útokov. V záujme nastolenia mieru na Ukrajine by na Ukrajine nemala byť zavedená žiadna bezletová zóna.

Ponuka práce pre Ukrajincov tu je. Sú tu však aj komplikácie
Keď sledujeme reportáže, v ktorých dostávajú slovo ukrajinskí utečenci, vlastne skôr utečenkyne, takmer všetky hovoria, že potrebujú na Slovensku normálne žiť a teda chcú prácu. Nechcú len sedieť a s natiahnutou rukou čakať, čo im kto dá,... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Eka Balašková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik