Šéf MAAE sa snaží navštíviť Černobyľ
09 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) uviedla, že podľa ukrajinských predstaviteľov bolo jadrové výskumné zariadenie vyrábajúce rádioizotopy na lekárske a priemyselné účely v Charkove poškodené ostreľovaním, informuje BBC.

V zariadení nedošlo k zvýšeniu úrovne radiácie.

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi tiež vyzval, aby zamestnanci v Černobyle dostali voľno, „aby mohli vykonávať svoju prácu bezpečne a spoľahlivo“.

Naďalej sa tam pracuje

Agentúra pre jadrovú energiu uviedla, že zamestnanci neaktívnej elektrárne, ktorá bola miestom jadrovej katastrofy v roku 1986, v nej naďalej pracujú, odkedy ruské sily 24. februára prevzali kontrolu nad zariadením.

Chce záruky bezpečnosti

Grossi povedal, že je ochotný navštíviť Černobyľ, „aby získal záruky týkajúce sa bezpečnosti a ochrany všetkých jadrových elektrární na Ukrajine od strán konfliktu", uzatvára BBC.

(Medzititulky red. HD.)

Na ruskom zozname nie priateľských krajín je celá EÚ
Ruská vláda aktualizovala zoznam krajín, ktoré považuje za nie priateľské voči Rusku. Doteraz v ňom figurovali len dva štáty – Česká republika a USA. Najnovšie sú tam všetky krajiny Európskej únie, Ukrajina a dve desiatky ďalších štátov, ktoré... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik