"Ruská vojnová loď, choď do..." Ukrajinci zasiahli loď, ktorá ostreľovala Hadí ostrov
08 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Ukrajinským vojakom sa údajne podarilo raketou zasiahnuť modernú ruskú korvetu Vasilij Bykov. Plavidlo spoločne s krížnikom Moskva v prvý deň vojny strieľalo na obrancov Hadieho ostrova, odľahlého ostrovčeka v Čiernom mori, informuje česká TV Nova.

Vojaci na Haďom ostrove sa preslávili tým, že na výzvu, aby sa vzdali, poslali ruské lode do patričných miest. Teraz Ukrajinci oslavujú svoju odvetu za bombardovanie ostrova.

Vyrovnanie účtov

Ukrajinské obranné sily pôsobiace v Odese pravdepodobne zasiahli jednu z ruských hliadkových lodí Vasilij Bykov. Tá prvý deň vojny operovala pri ukrajinskom Hadiom ostrove a ešte s ďalšou ruskou vojnovou loďou vyzvala ukrajinských obrancov, aby zložili zbrane.

Na ruskú výzvu reagovalo 13 ukrajinských pohraničníkov viac ako jasne. "Ruská vojnová loď, choď do pr**le," odpovedali vtedy.

Vasilij Bykov sa v pondelok večer mal zapojiť do ostreľovania ukrajinských pozícií pri Odese. Ukrajinské ozbrojené sily informovali, že na plavidlá zaútočili raketami.

O 11-ročnom ukrajinskom hrdinovi na Slovensku hovorí celý svet!
Príbeh 11-ročného chlapca z Ukrajiny, ktorý precestoval takmer 700 kilometrov na Slovensko len s igelitkou, pasom a telefónnym číslom napísaným na ruke už obletel takmer celý svet. "Vo vašej malej krajine sú ľudia s veľkým srdcom," citoval slová... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

"Podľa prvotných informácií salva rakiet z pobrežia zasiahla a minimálne poškodila hliadkovú loď ruskej čiernomorskej flotily Vasilij Bykov," uviedli Ukrajinci.

Ruská vojnová loď, choď do pr**le

Zverejnili aj video zo streľby z raketometov. Keď sa vojaci o pravdepodobnom zásahu dozvedeli, zopakovali slávnu vetu z prvého dňa vojny.

Či loď bola len poškodená, alebo dokonca aj potopená, zatiaľ Ukrajinci nie sú schopní upresniť. Ruská strana sa k ostreľovaniu nevyjadrila.

Tento typ ruských lodí je primárne určený pre úlohy, ako sú hliadkovanie, sledovanie a ochrana na otvorených aj uzavretých moriach.

Hliadková loď triedy Project 22160 je 94 metrov dlhá, 14 m široká a 3,4 metra vysoká. Loď pojme až 80 osôb a na jej palube môže pristáť aj vrtuľník. Podobných typov má ale ruské námorníctvo k dispozícii viac. Len v decembri 2015 bolo vo výstavbe celkom päť kusov tohto typu.

Konflikt na Ukrajine je vojna, nie špeciálna vojenská operácia, tvrdí pápež
Pápež František odmietol ruské tvrdenie, že na Ukrajine vykonáva „špeciálnu vojenskú operáciu". Konflikt nazval vojnou a Ukrajinu označil za „krajinu mučeníkov", v ktorej "tečú potoky sĺz a krvi", píšu ceskenoviny.cz s odvolaním na agentúru... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik