Preprava utečencov bude komplikovanejšia
07 | 03 | 2022 I Eka Balašková

V okolí Košíc ostali v nedeľu, 6. 3. stáť dva vlaky, vezúce z Českej republiky humanitárnu pomoc na Ukrajinu.

Vrátiť sa podľa zakladateľa iniciatívy Železnice pomáhá Alberta Fikáčka mali s utekajúcimi Ukrajincami, informuje ČTK.

Pomoc prepravia nákladné vlaky

Problém je spôsobený administratívnou chybou súvisiacou s odbavením. ČTK píše, že pomoc musí ísť cez iný priechod a hoci na vlaky čaká možno aj tísíc Ukrajincov, tí budú musieť z Košíc do Česka cestovať posilnenými štandardnými spojmi. V nich majú prepravu bezplatnú. Humanitárnu pomoc na Ukrajinu prepravia nákladné vlaky.

Niekoľko prepravcov

Do iniciatívy Železnice pomáha sa podľa ČTK zapojili okrem Českých dráh aj ďalšií dopravcovia "po štreke". Vlaky z Česka doteraz premávali až do ukrajinského Čopu. Počas vojny na Ukrajine odišla z ČR na Ukrajinu na podnet iniciatívy už desiatka vlakov. Na Ukrajinu odviezla cez 180 ton humanitárnej pomoci. Späť do ČR priviezla asi 3500 ľudí z Ukrajiny.

Mesto Levice eviduje zvýšený záujem o jódové tabletky
Mesto Levice v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine eviduje zvýšený záujem o jódové tabletky. Potvrdil to primátor Ján Krtík. „Naše mesto rozdávalo tabletky v roku 2017, exspirácia je do augusta 2022. Vydané tabletky budeme vymieňať v... Čítať ďalej
06 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Problém aj na spiatočnej ceste

Ten nastal s odbavovaním Ukrajincov. "Slovenská strana nemá dostatok pohraničných zamestnancov, aby na železničnom priechode z Čopu odbavili tento vlak. Doteraz títo ľudia prišli do ČR, kde boli odbavení. Z analýzy ale vyplynulo, že je to mimo legálneho rámca. Z toho dôvodu je potrebné odbaviť tých ľudí na slovenskom území," povedal Fikáček s tým, že problém nespôsobila zlá vôľa niektorej zo strán.

Špeciálne vlaky chodiť nebudú

"Ukrajinci môžu zadarmo využiť bežný spoj Českých dráh, ktorý jazdí na trase Praha-Košice. Ak by záujem narastal, tak je možné spoj posilniť," upozornil hovorca ČD Martin Brychta. "K rozhodnutiu došlo s ohľadom na to, že v súčasnej dobe nie je možné slovenskou stranou zaisťovať kontrolu na vonkajšej schengenskej hranici na železničnej trati medzi Čopom a Čiernou nad Tisou," povedal ČTK na prerušenie špeciálnych spojov z SR na Ukrajinu a späť hovorca českého ministerstva vnútra Ondrej Krátoška.

Z hranice do Košíc autobusmi

Hovorca ŽSSK Tomáš Kováč potvrdil, že evakuačné vlaky budú po novom jazdiť iba do Košíc. To by podľa neho znamenalo, že utečenci budú od ukrajinských hraníc prepravovaní do 100 kilometrov vzdialených Košíc autobusmi.

Ekologická havária na Slatine. Nie je zďaleka prvá
Rieka Slatina, ktorá sa do Hrona vlieva pri Zvolene, je zase "zamorená". Za ostatné dni v nej plávali stovky uhynutých rýb, informuje portál tvnoviny.sk. Správali sa zvláštne Podľa svedkov sa ryby začali správať zvláštne. Vyplávali k povrchu... Čítať ďalej
06 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik