Mesto Levice eviduje zvýšený záujem o jódové tabletky
06 | 03 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Mesto Levice v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine eviduje zvýšený záujem o jódové tabletky.

Potvrdil to primátor Ján Krtík.

„Naše mesto rozdávalo tabletky v roku 2017, exspirácia je do augusta 2022. Vydané tabletky budeme vymieňať v závislosti od termínu dodania, predpokladáme, že to bude v mesiacoch jún – august tohto roka,“ informoval Krtík.

Jedno balenie obsahuje šesť tabletiek, po tri na osobu. Tabletky rozdala radnica občanom prihláseným na trvalý či prechodný pobyt v Leviciach a tiež zamestnávateľom podľa počtu zamestnancov. Pre občanov s trvalým pobytom v susedných obciach a mestách preberali tabletky ich samosprávy. „V prípade, že si niekto tabletky neprevzal, môže si ich vyzdvihnúť v úradných hodinách mestského úradu,“ povedal primátor.

"Lebo Putin" - všeobjímajúci argument politikov na Slovensku
"Matovič dnes opäť demagogicky perlil. Pomoc ľuďom opäť žiadna. Zvykajme si na novú výhovorku "lebo Putin"!" Píše na sociálnej sieti Ladislav Kamenický. "Milí priatelia, Matovič dnes demagogicky prirovnal dodávku slovenskej munície a zbraní na... Čítať ďalej
06 | 03 | 2022 | Ivan Brožík

Mesto je pripravené tabletky vydať aj občanom, ktorí sa prisťahovali v uvedenom období a majú trvalý pobyt, prípadne sa prihlásili na prechodný pobyt a tabletky si neprevzali.

Jódové tabletky sú určené výhradne pre použitie v prípade havárie jadrovej elektrárne. Ich podanie sa viaže len na informáciu o mohutnom úniku rádioaktívneho jódu. Užijú sa na výzvu, ktorú vydajú príslušné orgány na úseku civilnej ochrany prostredníctvom médií. Užitie vyšších dávok jodidu draselného, ako je predpísané v príbalovej informácii k tabletkám, nezvyšuje ochranný efekt. Užitie ochranných tabletiek počas normálnej prevádzky jadrových elektrární nemá žiadny ochranný efekt.

Čo tak konečne niekomu zobrať klávesnicu?
"Súčasťou posledného rozšírenia NATO “smerom k Rusku” bol práve vstup Slovenska do NATO v roku 2004." Rozdumuje na sociálnej sieti najmúdrejšia slovenská politička, polyhistorička Veronika Remišová. Polyhistor - vedec zaoberajúci sa mnohými... Čítať ďalej
06 | 03 | 2022 | Ivan Brožík

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik