Poľsko sa bojí Putinových vyhrážok: Lietadlá na Ukrajinu nepošleme!
08 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Poľsko neposlalo a nepošle na Ukrajinu svoje bojové lietadlá, aby podporilo obranu tejto krajiny pred Ruskom, uviedli v pondelok predstavitelia poľskej vlády. Informuje o tom Guardian.

Marcin Przydacz, námestník ministra zahraničných vecí, v rozhovore pre Rádio Zet uviedol: "Neotvoríme naše letiská a poľské lietadlá nebudú bojovať o Ukrajinu... Poľské lietadlá nebudú bojovať."

Samostatne však hovorca vlády Piotr Mueller uviedol, že konečné rozhodnutie nebolo prijaté, uviedla agentúra Associated Press. Povedal, že rozhodnutie o vyslaní stíhačiek predstavuje riziko a je „veľmi delikátnou záležitosťou“.

Tieto komentáre prichádzajú po tom, čo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal USA, aby pomohli Kyjevu získať viac bojových lietadiel na boj proti ruskej invázii a udržať si kontrolu nad jeho vzdušným priestorom.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken uviedol, že Washington skúma návrh, podľa ktorého Poľsko dodá Kyjevu stíhačky zo sovietskej éry a následne dostane americké F-16, aby nahradilo svoju stratu.

Poľsko nebolo touto myšlienkou vôbec nadšené, prinajmenšom verejne, najmä preto, že Rusko varovalo, že podpora ukrajinského letectva by sa v Moskve považovala za účasť na vojne a mohla by predstavovať riziko odvety.

Lavrov sa stretne Kulebom: Kedy a kde?
Ruský minister zahraničných vecí sa stretne s ukrajinským náprotivkom, informuje BBC. Očakáva sa, že ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa vo štvrtok v tureckej Antalyi stretne s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik