Marián Greksa: Čo s tým bude robiť naša vláda?
07 | 03 | 2022 I Eka Balašková

Aj osobnosti nášho kultúrneho, nie len politického života znepokojuje aktuálne dianie

Nie len to na Ukrajine. Spevák Marián Greksa na sociálnej sieti upozornil na to, čo nám môžu priniesť sankcie voči Rusku.

Vplyv na Slovensko

Sme jednou z najotvorenejších ekonomík a preto ak sa ekonomicky darí EÚ, darí sa aj Slovensku. M Greksa však varuje, že to platí aj naopak: "Je jasné, že každá sankcia západu vyvolá protisankcie zo strany Ruska a je potrebné analyzovať aj ich dopady na EÚ a samotné Slovensko."

Pár faktov o ruskej ekonomike

Marián Greksa upozorňuje, že hoci je rozloha RF veľká, podľa výšky HDP je ruská ekonomika relatívne malá - zaberá až 12.-13. miesto na svete a tvorí menej ako 2,5% svetovej ekonomiky. "Význam ruskej ekonomiky však tkvie v tom, že Rusko je jedným z najväčších dodávateľov nerastných surovín na svete." 

Štatút dočasného útočiska už funguje
V Humennom a v Michalovciach fungujú veľkokapacitné centrá, v ktorých utečenci môžu požiadať o štatút dočasného útočiska Hľadať ho treba na pracoviskách Hraničnej a cudzineckej polície (HaCP) - práve tu si podľa Ta3 migranti môžu vybaviť... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

"Rusko je najväčším dodávateľom plynu na svete a až 40% spotreby plynu EÚ pochádza práve z Ruska. Slovensko odoberá z Ruska až 90% plynu. Plyn z Ruska sa dnes v EÚ nedá reálne nahradiť a kto tvrdí opak nevie o čom hovorí! Ak by sa zastavili dodávky ruského plynu z akéhokoľvek dôvodu, dodávky skvapalneného plynu a oveľa drahšieho LNG z USA by nedokázali tieto výpadky nahradiť. Kto by si splnil sen sú dodávatelia LNG z USA a zaplatili by sme to všetci v EÚ vrátane Slovenska," vysvetľuje Greksa s tým, že Slovensko kupuje až 60 percent ropy práve z Ruska.

"Jadrové palivo dodáva do jadrových elektrární. Má 3. najväčšie zásoby uránu na svete. Rusko tiež dodáva 25 percent celosvetovej produkcie titánu (1. Čína, 2. Rusko, 3. Japonsko, 4. Kazachstan, 5. Ukrajina). Titán je podobne ako aj ruský hliník nepostrádateľný v kozmickom a leteckom priemysle (výroba motorov). Rusko vyrába 90 percent neónu potrebného na výrobu mikročipov do áut." A to už sa týka aj Slovenska. 

Čítajme však ďalej

Marián Greksa totiž s vymenúvaním nekončí: "40 percent produkcie paládia nevyhnutného na výrobu katalyzátorov do áut pochádza z Ruska. Jeho cena vystrelila z 1270 USD za uncu (január 2019) na skoro 2800 USD/uncu (viac ako zlato), používa sa aj na výrobu smartfónov, tabletov." 

Preprava utečencov bude komplikovanejšia
V okolí Košíc ostali v nedeľu, 6. 3. stáť dva vlaky, vezúce z Českej republiky humanitárnu pomoc na Ukrajinu. Vrátiť sa podľa zakladateľa iniciatívy Železnice pomáhá Alberta Fikáčka mali s utekajúcimi Ukrajincami, informuje ČTK. Pomoc prepravia... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Eka Balašková

Čo sa dotkne doslova každého z nás

"Rusko a Ukrajina celosvetovo produkujú skoro 1/3 všetkého jačmeňa a pšenice, 17% kukurice a sú celosvetovo najväčšími producentmi slnečnicového oleja. Ceny obilnín sa za posledné obdobie zdvojnásobili." pokračuje vo výpočte M. Greksa: "Rusko je najväčším svetovým producentom dusičnanu amónneho potrebného na výrobu umelých hnojív, pričom hnojivá sú najväčším nákladom pri pestovaní poľnohospodárskych plodín. Ceny umelých hnojív enormne narástly o desiatky percent. Je toho samozrejme oveľa viac, ale aspoň toto treba uviesť.

Nepochopili?

M. Greksa nie len vymenúva suroviny dovážané z Ruska, ale aj dosah, aký to bude mať aj na Slovensko a jeho občanov: "Ďalší rast cien potravín. Ďalší rast cien energií, tepla a pohonných hmôt, v extrémnom prípade aj ich nedostatok. Problémy s výrobou áut a rast ich cien. Spomalenie ekomomického rastu, až po možnú recesiu. Pretrhanie tradičných dodávateľských a logistických reťazcov. Problémy v doprave, najmä leteckej. Rast nedôvery vo svetový finančný systém. Pravdepodobný dvojciferný rast inflácie. Možný rast nezamestnanosti až stagflácia!"

Katastrofický scenár

A za ním nasleduje vôbec nie príjemná Greksova otázka: "Čo s tým bude robiť v záujme Slovenska naša nevzdelaná, hlúpa a amatérska vláda plná EQ degenerátov?"

Dar knižnej mamy Harryho Pottera deťom UKrajiny
Britská spisovateľka J.K. Rowlingová sľúbila milión libier na pomoc deťom na Ukrajine - informuje TA SR. V pondelok sľúbila, že charitatívnej organizácii Lumos, ktorej je spoluzakladateľkou, prispeje sumou do výšky jedného milióna libier... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | TASR/Ivan Brožík

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik