Kaviareň je výsmech toho, o čom si myslí, že je
07 | 03 | 2022 I Ivan Brožík

"Kaviareň nie je Západ. Sú to nejakí plytkí ľudia hľadajúci, komu slúžiť, akých má každá spoločnosť a každá civilizácia."

"Občas mi niekto venuje poznámku, ktorú považujem za naozaj bizarnú: prečo sa ty navážaš do kaviarne, veď ty si tiež kaviareň! Myslia tým to, že mám západné vzdelanie a venujem sa intelektuálnej práci." Píše svoju úvahu o "intelektuálnej kaviarni" na Slovensku bývalý minister školstva Juraj Draxler - na sociálnej sieti.

"Rozhodne nie som žiadna kaviareň. V prvom rade nie správaním. Ja si vypočujem s pokojom každého, kto má čo zaujímavé povedať, alebo aspoň kto sa niečo snaží logicky alebo fakticky zdôvodniť." DFraxler pripomína, že "to je priepastný rozdiel oproti kaviarni. Základná črta človeka z kaviarne je, že je hysterický."

Z ničoho nič

"Taký človek z ničoho nič začne na vás revať, keď sa dotknete nejakého ideologického základu jeho citlivej duše. Alebo proste v jednom kuse autisticky opakujú nejaké heslá a sú pritom agresívni. 
Nie fyzicky, to si práve nikdy netrúfnu, ale narážkami, podsúvaním niečoho. Nemám celkom rád výraz pasívne-agreísvny, ale na nich to sedí." 

Ideológia tečie prúdom

"Ešte bizarnejší je názor, že západné vzdelanie rovná sa, že budete hlásať nejaké ideologické heslá. O mne to už duplom nemôže sedieť, ja som nevychodil nejaké ideologické školy. Učiteľov moje tristo rokov starej britskej školy by asi dosť prekvapil názor, že jej absolvent má byť schopný najmä opakovať to, čo si prečítal v New York Times a vyjadrovať sa v rankingoch a pár heslovitých poučkách o hospodárstve či spoločnosti."

Obsedantné poruchy

 "Mojich učiteľov, napríklad, z Yorku, alebo kolegov z Lancasteru by dokonca takýto názor iritoval, keďže mnohí boli z takejto jednoduchej ideologizácie verejného života znechutení.
No a, v neposlednom rade, úprimne, mňa na ľuďoch práveže až tak nezaujíma to, čo obsedantne zaujíma kaviarnikov, napríklad akú školu kto vychodil. Vzdelanie je dôležité, ale že by som si myslel, že diplom rovná sa automaticky aj chytrý, či dokonca múdry človek, tak to ani náhodou."

Pseudozápadnosť

"A úplne najviac ma dojíma, keď si táto minitrieda spoločnosti uzurpuje nálepku "západnosti".Pre mňa západná civlilizácia nie sú poučky nejakej medzinárodnej konferencie usporiadanej úradníkmi nejakej medzinárodnej organizácie. 
Západná civilizácia, to je Aristoteles aj atomisti či Thukydides, stredovekí scholastici, Shakespeare, Descartes, Fielding, Smith, Disraeli, Marx, Weber, Einstein, viedenský kruh, pražský kruh, de Saussure, štrukturalizmus, Schumpeter, Solow, Aglietta..."

Zjednodušene

"Západ, to sú pre mňa tri veci: Dôraz na racionalitu a analytické myslenie. Liberalizmus - nie v zmysle toho somárskeho amerického importu, čo teraz toľkí používajú, ale v zmysle tolerancie rôznorodosti postojov a dokonca vyhľadávania a podpory tejto rôznorodosti. Dôraz na ľudskú individualitu."

"A nehovorte mi, že sem kaviareň, s jej omieľaním niekoľkých hesiel a stádovitým napádaním nepriateľa nejako pasuje.
Kaviareň nemá s touto tradíciou hlbšie nič spoločné. Sú to nejakí plytkí ľudia hľadajúci, komu slúžiť, akých má každá spoločnosť a každá civilizácia. Kaviareň nie je Západ.

Juraj Blanár: Naď viac škodí, ako pomáha
Podpredseda strany SMER-SD Juraj Blanár vo svojom statuse na sociálnej sieti kritizuje súčasného ministra obrany Jaroslava Naďa v súvislosti s ukončením spolupráce jeho rezortu s Úniou vojnových veteránov SR. Minister obrany iný názor neznesie... Čítať ďalej
06 | 03 | 2022 | Emanuel Orban

____________________________