Heľpa budovu nevyužívanej školy prerobila na stacionár pre dôchodcov
05 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Ten bude seniorom slúžiť počas pracovných dní. Na denný stacionár pre najstarších občanov premenila obec schátranú budovu školy.

Podľa televízie Ta3 práve tam dôchodcovia nájdu spoločnosť a zmysluplné využitie času.

Takmer jedna tretina

Obec Heľpa má 2,5 tisíca obyvateľov a z toho 750 je v dôchodkovom veku. Mnohí sú odkázaní na pomoc príbuzných a mnohí v Heľpe nikoho nemajú. Preto obec v budove, ktorá bola postavená pred cca 90 rokmi, zriadila stacionár pre seniorov. Starosta obce Peter Hyriak pre Ta3 povedal, že kedysi budova slúžila okrem vzdelávania detí aj ako učiteľský byt a knižnica.

Seniori do školy

Ráno sem príbuzní seniorov dovezú, popoludní, po príchode z práce si ich vyzdvihnú a nemusia žiť v strachu, či je ich starký alebo starká v bezpečí. Veronika Bošeľová, obecná sociálna pracovníčka pre Ta3 povedala, že "Nie je podmienkou chodiť každý deň, ale máme seniorov, ktorí si tak zvykli, ze chodia celý týždeň. Sú spokojní a čas tu trávia zmysluplne." Starosta ju dopĺňa, že kapacita zariadenia je aktuálne osemnásť klientov a obec vytvorila štyri pracovné miesta pre tých, ktorí zabezpečujú jeho chod.

Vysoké ceny za pohonné hmoty? Budú ešte vyššie!
Že po novom roku jazdíme draho, sme si už akosi zvykli. Neostáva nám iné, ako zvyknúť si aj na vyššie ceny všetkých tovarov a služieb, veď tie sa odvíjajú aj od cien pohonných hmôt. Čaká nás však zdražovanie, ktoré bude doslova atakovať rekordy,... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Veľký záujem

Seniori tu majú veľký výber aktivít od pamäťových cvičení, cez výlety a prechádzky až po rôzne aktivity zamerané na manuálnu zručnosť. Anna Babeľová je predsedníčkou Jednoty dôchodcov v Heľpe. Pre Ta3 neskrývala spokojnosť: "Je to pre nás veľký prínos. Títo seniori doma nemajú žiadnu spoločnosť a tu sú medzi svojimi, tu sú doma."

Pomohli eurofondy

Obec z nich na zriadenie denného stacionára získala okolo 200 tisíc eur. Súťaž vyhrala domáca firma a tak sa na realizácii podieľali samotní Heľpania. Podľa starostu sa podarilo aj znížiť energetickú náročnosť budovy zhruba na 50 percent. Počet seniorov v Heľpe narastá a tak podľa Ta3 v obci plánujú aj zriadenie domova dôchodcov pre cca 40 ľudí.

Nahnevaní starostovia: Potrebujeme informácie!
Viacerí starostovia obcí pri hraniciach s Ukrajinou si sťažujú na slabú informovanosť. Nevedia totiž, ako si nárokovať náklady súvisiace s vojnovým konfliktom na Ukrajine, píše Pluska. Viazne komunikácia Tvrdí to aj primátor Sobraniec, Pavol... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik