Interpol zamietol žiadosť Ukrajiny: Rusko nevylúči
03 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Interpol zamietol žiadosť Ukrajiny o vylúčenie Ruska zo svojej organizácie. A to napriek podpore Británie a Poľska, ktoré o suspendovanie Ruska žiadali tiež, informuje Guardian.

"O otázkach týkajúcich sa členstva môže hlasovať iba Valné zhromaždenie, najvyšší riadiaci orgán INTERPOL-u, ktorý pozostáva zo zástupcov každej z jeho 195 členských krajín. Generálny sekretariát INTERPOL-u naďalej pozorne monitoruje situáciu týkajúcu sa Ukrajiny," uviedol hovorca generálneho sekretariátu Interpolu.

Medzinárodná organizácia kriminálnej polície alebo Interpol je nadnárodný orgán, ktorý poskytuje členským štátom podporu pri vyšetrovaní, predovšetkým prostredníctvom systému červených upozornení, ktorý medzinárodne označuje podozrivé osoby.

Pokračovanie v začleňovaní Ruska do Interpolu poskytuje bezpečnostným službám prístup k databáze červených upozornení a potenciálnu širšiu podporu napriek obvineniam, že Rusko je hlavným zneužívateľom systému červených upozornení.

Autoritárske režimy to zneužívajú

Skupiny pre ľudské práva poukazujú na schopnosť autoritárskych režimov zneužiť systém červených upozornení Interpolu na označenie politických disidentov alebo exulantov. Kritici tiež poukazujú na neprehľadnosť vnútorných záležitostí Interpolu, vrátane umožnenia Sýrie vrátiť sa k organizácii minulý rok po desaťročnom pozastavení.

Až ŠESŤ rokov natvrdo: Za protivojnové protesty hrozí v Rusku postih za extrémizmus
Ruská generálna prokuratúra varovala pred účasťou na protivojnových protestoch, informujú ceskenoviny.cz. Až šesť rokov natvrdo Za účasť na protivojnových protestoch by podľa ruskej generálnej prokuratúry mohol hroziť rovnaký postih ako za účasť... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ukrajinský minister vnútra Denis Monastyrsky napísal Interpolu začiatkom tohto týždňa žiadosť o vyhostenie Ruska po ich invázii na Ukrajinu. "Rusko by malo byť vylúčené z Interpolu za porušenie jeho základných princípov a masívne zneužívanie nástrojov a služieb na krytie svojich zločinov a prenasledovanie politických nepriateľov, najmä na Ukrajine." Informovala o tom ukrajinská vysielacia organizácia Hromadske.

Británia a Poľsko podporili úsilie Ukrajiny, hoci požadovali, aby Interpol Rusko pozastavil, a nie vylúčil. Ministerka vnútra Priti Patelová povedala parlamentu: "Ukrajinská vláda dnes požiadala o pozastavenie členstva ruskej vlády v Interpole a my budeme viesť všetky medzinárodné snahy v tomto smere."

Milý Jürgen

Poľský policajný šéf generál Jaroslaw Szymczyk sa pridal k verejnému úsiliu Británie a napísal vášnivý osobný list generálnemu tajomníkovi Interpolu Jürgenovi Stockovi. "Pevne verím, že svet potrebuje jasné, konzistentné a jednoznačné posolstvo, že my, policajti z celého sveta, neakceptujeme bojové akcie Ruskej federácie proti Ukrajine."

"Milý Jürgen. Poznáme sa dlhé roky. Veľakrát sme hovorili o našom sne o bezpečnejšom svete, o potrebe chrániť obete a definitívne stíhať tých, ktorí stoja na druhej strane zákona a dobra. Je to veľká zodpovednosť. Dnes nám, drahý priateľ, svet hovorí: „Volám“. Je čas premeniť slová na činy,“ dodal.

Vo vyhlásení pre Guardian hovorca generálneho sekretariátu Interpolu zdôraznil, že organizácia je naďalej odhodlaná zabezpečiť, aby žiadosti členských štátov o červené upozornenia dodržiavali pravidlá organizácie.

Čo vieme o mohutnom ruskom konvoji neďaleko Kyjeva
Obyvatelia Kyjeva sa celé dni pripravovali na vyše 60-kilometrový konvoj ruských tankov, obrnených vozidiel a vlečného delostrelectva, ktorý mal prísť pomôcť pri útoku na ukrajinskú metropolu. Niekoľko dní neskôr stále čakajú. Vo štvrtok britské... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik