Je to ako zlý sen. Muži museli ostať doma, hovorí Ukrajinka (VIDEO)
27 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Vojnový konflikt na Ukrajine vyháňa ľudí z ich domovov. Najkratšou cestou z okupovanej krajiny je cesta aj cez Slovensko, píše denník Pravda.

Z Ukrajiny prichádzajú na naše územie tisícky žien, matiek, babičiek a najmä detí. Niektorí u nás zostávajú. Väčšina však pokračuje ďalej. Hlavne do Čiech a Nemecka.

Ako zlý sen

„Je to ako zlý sen, muž musel ostať… Som rada, že mňa s dcérkou pustili. Veľmi sa bojím o ňu a aj o môjho chlapa,“ hovorí mladá mamička, ktorá prešla hraničným priechodom vo Vyšnom Nemeckom z Ukrajiny na Slovensko.

Ukrajinci hľadajú útočisko v susedných štátoch. Ich počet môže narásť až na 4 milióny!
Vojna na Ukrajine môže znamenať, že milióny ľudí prídu o svoje domovy. Desaťtisíce utečencov sa snaží dostať do bezpečia, píše nemecký Stern. Ruská agresívna vojna na Ukrajine pravdepodobne pripraví o domov nespočetné množstvo ľudí a mnohých už... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Čakali sedem hodín

Cez hraničný priechod môžu prichádzať už iba ženy a deti, keďže na Ukrajine bola vyhlásená mobilizácia. Ukrajinské orgány neumožňujú výstup z krajiny mužom od 18 do 60 rokov.

Väčšina žien sa veľmi rozprávať nechce. V očiach vidieť strach, ale na druhej strane sú rady, že sa im podarilo prejsť, poznamenáva Pravda.

Jedna z mamičiek hovorí, že čakali na ukrajinskej strane viac ako sedem hodín. „Keď nás pustili naši, tu to šlo rýchlejšie,“ pridáva sa staršia pani, za ktorou išli štyri malé deti so svojou mamou.

M. Vallo: Situácia na Ukrajine ma zasiahla, mesto vyčlenilo peniaze na POMOC Ukrajincom (VIDEO)
Kyjev je družobným mestom Bratislavy, pripomína bratislavský primátor Matúš Vallo. Pre Hospodárske noviny hovoril o finančnej pomoci Ukrajincom, ale aj o zmene parkovacej politiky v našom hlavnom meste či o rekonštrukcii Hlavnej stanice. Ukrajinu... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Odišli s jednou taškou

„Máme rodinu v Čechách, mali by byť už tu,“ vysvetľuje ponáhľajúc sa z hraničnej čiary. Kufor im pomáha až po značku colného priestoru ťahať pracovník hraničného priechodu. Niektorí však prichádzajú iba s jednou taškou v ruke. Viac ľudí prichádza pešo, autá s ukrajinskými značkami prechádzajú iba sporadicky, hoci na druhej strane je vidieť kolónu. Za volantom sedia ženy.

VIDEO TU Situácia na hraničnom priechode Vyšné Nemecké

Do Prahy za 100 dolárov

Neďaleko priechodu stoja aj dodávky či autobusy, pokračuje Pravda. Ponúkajú odvoz. Na jednej z dodávok svieti nápis „Praha 100 dolárov“ a telefónne číslo. Vodiči týchto áut oslovujú prichádzajúcich. Väčšina však o takúto službu nemá záujem a len záporne pokrúti hlavou.

„Prešli sme okolo jednej, máme zabezpečenú cestu do Prahy týmto autobusom. Kedy však pôjdeme, neviem. Aspoň že nás pustili dovnútra,“ hovorí mladá žena s dcérou, ktorá z Ukrajiny odišla aj so svojou mamou.

Rusko chcelo menšie NATO. Pravdepodobne ho bude mať väčšie!
Dvere sú otvorené! Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí je postoj USA a NATO taký, že dvere Aliancie sú otvorené pre krajiny, ktoré sa snažia o vstup, informuje portál parstoday.com. Slobodná voľba Hovorca ministerstva zahraničných... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nečakajú dlho

„Kým za bežného stavu sme vstupujúcich na územie Slovenska vybavovali priebežne, dnes sú čakacie doby na hraničných priechodoch osem až 10 hodín. Ukrajinská strana púšťa priebežne v malých skupinách iba ženy, deti a staršie osoby,“ skonštatovala  podľa denníka Pravda slovenská polícia.

(Medzititulky red. HD.)

Ch. Lambrechtová: Nemecko po dohode umiestni na Slovensku rotu
Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová (SPD) oznámila, že v rámci posilnenia východného krídla NATO bude na Slovensku umiestnená rota. Nemecko zvažuje aj umiestnenie protilietadlových raketových systémov Patriot vo východnej Európe,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová