Anexie, zapadnutý štát či bábková vláda! Čo Putin chystá pre Ukrajinu?
26 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi vo štvrtok trvalo niekoľko hodín, aby narušil mier a bezpečnosť v Európe pri jeho pokuse zbaviť Ukrajincov ich práva na sebaurčenie. Čo také môže plánovať pre svojho suseda? Nathan Hodge a Tara Johnová pre CNN vypracovali analýzu.

Rozsiahla invázia na Ukrajinu vzdušnými, námornými a pozemnými útokmi pokračovala aj v piatok, pričom americké zdroje so spravodajských služieb varovali, že hlavné mesto Kyjev môže padnúť v priebehu niekoľkých dní.
Ruský vodca v tom má jasno
Putin sa vyjadril veľmi jasne o svojich základných cieľoch invázie: Chce odzbrojiť Ukrajinu, prerušiť jej väzby s vojenskou alianciou NATO a ukončiť túžbu ukrajinského ľudu pripojiť sa k Západu.
    "Budeme sa snažiť o demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny," povedal Putin o krajine na čele so židovským prezidentom Volodymyrom Zelenským v prejave odvysielanom niekoľko minút pred štvrtkovým začiatkom invázie.
      "Rovnako postaviť pred súd tých, ktorí spáchali početné krvavé zločiny proti civilistom vrátane občanov Ruskej federácie," povedal Putin a zopakoval nepodložené tvrdenie o genocíde v oblastiach ukrajinského regiónu Donbas kontrolovaných separatistami podporovanými Ruskom.
       
      https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/25/kedy-sa-skonci-vojna
      To sú skrátka Putinove ciele 
      Ale uhádnuť, ako presne plánuje tento plán uskutočniť, je iná vec. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok odmietol odpovedať na opakované otázky o cieľoch jeho invázie na Ukrajinu a o tom, kedy by sa nepriateľské akcie mohli skončiť. História však môže poslúžiť ako návod na pochopenie Putinových možných koncov.
      Od ruskej anexie ukrajinského Krymu v roku 2014 sa ukázalo niekoľko možných scenárov:
      Anexia Krymu 2.0
      Ruská vláda už uznala odštiepenecké štáty Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky na východe Ukrajiny.
      Tento týždeň sa ruská armáda zmocnila oveľa väčších území a začala ofenzívu okolo Charkova, najväčšieho mesta na východe Ukrajiny, a na juhu okolo mesta Cherson.
      Ak sa ruským silám podarí dobyť ukrajinské prístavné mesto Odesa, je možné si predstaviť pozemný most siahajúci cez južnú Ukrajinu, potenciálne dokonca spájajúci Podnestersko – separatistickú enklávu v Moldavsku, kde sú umiestnené ruské jednotky – s Odesou. Krym a južná a východná Ukrajina.
      Rozdelená Ukrajina
      Putin vo svojej tendenčnej histórii Ukrajincov a Rusov ako „jedného národa“ poznamenal, že západný okraj súčasnej Ukrajiny začlenil do Sovietskeho zväzu zosnulý diktátor Josif Stalin.
      Časti tohto regiónu predtým patrili medzivojnovému Poľsku, Československu a Rumunsku a predtým Rakúsko-Uhorsku. Ak má Putin na mysli rozdelenie, galícijská Ukrajina a mesto Ľvov – blízko poľských hraníc – by potenciálne mohli byť súčasťou akéhosi rozbitého ukrajinského štátu, zatiaľ čo Rusko zameriava svoju pozornosť na východ krajiny.
       
      Michel Eltchaninoff: Čo sa deje v Putinovej mysli?
      Nebezpečný pocit obete ruského prezidenta Putina čerpá z myšlienok 20. storočia o nevyužitom potenciáli jeho krajiny, konštatuje v v komentári pre Guardian šéfredaktor časopisu Philosophie a špecialista na dejiny ruského myslenia Michel... Čítať ďalej
      25 | 02 | 2022 | Diana Zaťková
       
      Rozdelenie v tomto smere by mohlo spôsobiť, že Ukrajina bude „vyzerať ako Nemecko v ére studenej vojny, pričom západná Ukrajina bude viac závislá od Európy a východná časť "bude vtiahnutá do ruských sfér vplyvu, medzi ktoré patrí Bielorusko", povedal ruský historik a autor Alexander Etkind.
       
       Takéto prekresľovanie hraníc môže byť expanzívnou fantáziou, ale mohlo by oddeliť to, čo Moskva – či už oprávnene alebo nie – vníma ako viac nacionalistickú časť Ukrajiny. „Putin by bol rád, keby každý politicky aktívny a nezávisle zmýšľajúci Ukrajinec opustil svoju časť Ukrajiny,“ dodal Etkind.
      Rozčlenenie krajiny naznačil Putin vo svojom stredajšom rannom vysielaní. "Dovoľte mi pripomenúť, že ľudí žijúcich na územiach, ktoré sú súčasťou dnešnej Ukrajiny, sa pri vzniku ZSSR alebo po druhej svetovej vojne nepýtali, ako si chcú vybudovať život," povedal a naznačil referendum v štýle Krymu.
       
      "Sloboda riadi našu politiku, sloboda nezávisle si vybrať našu budúcnosť a budúcnosť našich detí. Veríme, že všetky národy žijúce na dnešnej Ukrajine, každý, kto to chce urobiť, musí mať možnosť využívať toto právo slobodne sa rozhodnúť" povedal Putin.
       
      Pellegrini: Cenzúra slovenského internetu Ukrajine nepomôže!
      Líder percentuálne najsilnejšej opozičnej politickej strany Hlas-SD Peter Pellegrini včera po schválení zákonov Národnej rady SR, ktoré sa týkali solidárnej pomoci pre Ukrajinu zverejnil na sociálnej sieti status s videom komplexne vyjadrujúcim... Čítať ďalej
      26 | 02 | 2022 | Emanuel Orban
      Proruský štát
      Predstavitelia západných spravodajských služieb varujú, že Rusko plánuje zvrhnúť demokraticky zvolenú ukrajinskú vládu a nahradiť ju bábkovým režimom.
      Putin naznačil, že považuje súčasnú demokraticky zvolenú vládu na Ukrajine za nelegitímnu, a sťažoval sa na zvrhnutie proruského prezidenta Viktora Janukovyča v roku 2014. Ukrajina má dosadených ďalších politikov, ktorí by mohli chcieť zaplniť rady proruskej vlády možno aj násilím.
       
      Jedným z hlavných Putinových spojencov na Ukrajine je Viktor Medvedčuk , významný politik a oligarcha. Na Ukrajine čelí obvineniam z vlastizrady a je v domácom väzení.
      Zelenskyj prisľúbil, že zostane v Kyjeve vo štvrtok, pričom uviedol, že ruské sabotážne skupiny už vstúpili do hlavného mesta a označili ho "za cieľ číslo jeden, moja rodina - za cieľ číslo dva", uviedol vo videu. "Chcú politicky zničiť Ukrajinu zničením hlavy štátu."
      Nepríjemná okupácia
      Rusko hovorí, že nechce byť okupantom, ale je ľahké si predstaviť scenár, v ktorom sa Rusko pokúsi vnútiť Ukrajine svoju formu vlády tvrdých rúk.
      To by Ukrajinci len ťažko prehltli: žijú v krajine so slobodnou tlačou, voľnou miestnou politikou a tradíciou pouličných protestov. Mnohí Ukrajinci vnímajú ruský politický systém – kde sú skutočné opozičné protesty vo veľkej miere zakázané alebo je veľmi ťažké ich zorganizovať – s veľkou predtuchou.
       
      Noc bola náročná
      Starosta Kyjeva Vitalij Kličko povedal, že v hlavnom meste nie sú žiadne ruské jednotky, ale nepriateľ sa snaží preniknúť do mesta, najmä z Gostomelu a Žitomyru. Informuje ukrajinská agentúra Interfax. Agresori sa snažia preniknúť do mesta „Noc... Čítať ďalej
      26 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert
      Násilná okupácia
      Putin nemá problém podporiť násilných miestnych silákov, ktorí nerešpektujú ľudské práva.
      Ruské letectvo podporovalo prezidenta Bašára al-Asada v sýrskej občianskej vojne, pričom poskytovalo ohromnú palebnú silu na rozdrvenie ozbrojených opozičných skupín v krajine a pri tom zrovnalo so zemou celé štvrte.
       
      Putinov politický vzostup sa začal pacifikáciou Čečenska, odštiepeneckej republiky na ruskom severnom Kaukaze.
      Ruská kampaň tam vyvrcholila dosadením Ramzana Kadyrova, miestneho bojovníka a bývalého rebela, ktorý je obvinený z toho, že riadi Kaukazskú republiku ako svoje osobné léno. Aktivisti tvrdia, že LGBTQ ľudia a politickí oponenti sú prenasledovaní, pričom niektorí údajne boli unesení, mučení alebo zmizli.
      Republika strachu
      Rusko má hrôzostrašný domáci bezpečnostný aparát, ktorý väzní a prenasleduje disidentov a potenciálne problematických oponentov drží mimo politiky.
      Ukrajinci žijúci na Kryme, ktorý od roku 2014 okupuje Rusko, na vlastnej koži zažili, aké to je žiť v štáte, kde je všemocná FSB, ruská štátna bezpečnostná služba. 
       
      Filmár Oleg Sentsov, jeden z najvýznamnejších bývalých väzňov svedomia na Ukrajine, bol vychovaný na základe toho, čo skupiny na ochranu práv označili za smiešne obvinenia vrátane terorizmu, obchodovania so zbraňami a organizácie teroristickej skupiny.
      Zatkli ho na Kryme v roku 2014 po tom, čo sa pokojne postavil proti ruskej okupácii. V roku 2015 dostal 20-ročný trest odňatia slobody v Rusku, ale v roku 2019 bol prepustený pri výmene zajatcov s Ukrajinou a odvtedy obšírne hovoril o svojom mučení vo väzbe ruských úradov.
       
      Rovnako ako Senstov, aj Ukrajina teraz čelí silnej paži Ruska za to, že sa odvážilo postaviť sa proti Putinovej revanšistickej vízii. Schopnosť krajiny vybrať si vlastnú budúcnosť teraz spočíva na jej bojovníkoch, ktorí bojujú proti ruským silám osamote.
       
      Timothy Garton Ash: Ruská invázia na Ukrajinu navždy zmení tvár Európy
      Putin so svojou vojnovou truhlou viac ako 600 miliárd dolárov, s rukou na plynovom kohútiku do Európy a so 6 tisícovým atómovým arzenálom sa na všetko pripravil. A my musíme rátať s tým, že potrvá roky, kým sa prejavia následky 24. februára. Ale... Čítať ďalej
      25 | 02 | 2022 | Diana Zaťková
       
      Pozor, je tu cenzúra!

      Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

      Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

      Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

      Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

      Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.

      Zdieľať tento článok