Stanovisko Smeru k ruskému útoku: Hrubé porušenie medzinárodného práva!
24 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Použitie agresívnej vojenskej sily na dosiahnutie ruských cieľov považuje opozičná parlamentná strana Smer-SD za hrubé porušenie medzinárodného práva. Vyhlásil to na tlačovej konferencii predseda strany Robert Fico. Podľa neho však nejde o konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom, ale medzi Ruskom a Spojenými štátmi americkými.

„Obeťou sú bežní občania Ukrajiny. Títo ľudia si zaslúžia humanitárnu podporu a pomoc vrátane našich slovenských kapacít,” povedal Fico. Myslí si, že Ruská federácia bola od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991 dobrým žiakom a USA jej dávali množstvo precedensov porušovania medzinárodného práva, keď presadzovali svoje záujmy.

Od nezmyselného bombardovania civilistov v Belehrade až po vymyslené dôvody útoku na Irak, z ktorého vláda SMERU–SD stiahla slovenských vojakov, vymenúva líder Smeru.

Rusko nechce rešpektovať ďalšie rozširovanie NATO

"Ruská federácia sa po opätovnom obnovení svojho mocenského postavenia rozhodla riešiť ohrozenie vlastných národných záujmov vojenskou silou. Ruská federácia nechce rešpektovať ďalšie rozširovanie NATO a posilňovanie bezpečnosti susedných krajín na úkor Ruska," hovorí Fico vo videu.

Smer odmieta použitie vojenskej sily

V každom prípade však Smer odmieta použitie vojenskej sily na dosiahnutie týchto ruských cieľov a považuje ho za hrubé porušenie medzinárodného práva.

Tvrdá odpoveď europoslankyne Moniky Beňovej prezidentovi Putinovi
Europoslankyňa Monika Beňová(SMER-SD) odsúdila vojnovú inváziu Ruskej federácie na územie Ukrajiny. Krok prezidenta Vladimíra Putina považuje za prejav vrcholnej cynickosti, ktorej dôsledky pocítia okolité európske štáty. "Vladimir Putin si... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Emanuel Orban

Podľa trojásobného expremiéra národným záujmom Slovenska je nebyť súčasťou tohto konfliktu a neprispievať k ďalšiemu zvyšovaniu napätia. Hovorí, že Slovensko nemá žiadny dôvod cítiť sa ohrozené bezprostredným vojenským konfliktom.

Kroky súčasnej vlády prispievajú k zvyšovaniu napätia

"Na druhej strane kroky súčasnej vlády a prezidentky SR vedúce k reálnemu vytvoreniu amerických základní na Sliači a v Kuchyni k takémuto zvyšovaniu napätia prispievajú. Najvyšší ústavní činitelia SR sú naivní, ak sa domnievajú, že dlhodobá prítomnosť amerických vojakov na území Slovenska má slúžiť k zvýšeniu bezpečnosti Slovenska," myslí si Smer.

Smer-SD deklaruje, že plne rešpektuje členstvo SR v EÚ a NATO. Rovnako má záujem na kvalitných vzťahoch s ostatnými krajinami. Európsky kontinent si podľa Fica užíva mier od roku 1945 aj vďaka obrovským obetiam bývalého Sovietskeho zväzu.

“Tie, žiaľ, súčasný útok Ruska na vojenské ciele na Ukrajine relativizuje. Je povinnosťou EÚ, aby spoločne s Ruskou federáciou a ďalšími krajinami našli mierové riešenie. Jedine mier garantuje spokojný život a prosperitu," uzavrel Fico.

Zelenskij volal Čaputovej: Zuzana, bombardujú nás!
Volal mi práve prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho prvé slová boli „Zuzana, bombardujú nás, zahynulo veľa vojakov aj civilistov.“ Priblížila telefonát spred pár chvíľ prezidentka Zuzana Čaputová. Zelenskij požiadal Slovensko o podporu Ukrajiny,... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.