J. Draxler: Situácia na Ukrajine je vážna, ale určite to nie je sľubovaná okupácia
24 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Ani dnes sa nenaplnili predpovede „západných spravodajských služieb" o tom, ako sa Rusko chystá obsadiť Ukrajinu. Stačí si pozrieť mapku, ktorá sa tu týždne predstavuje cez médiá, ako Rusi povedú niekoľkonásobný úder do srdca krajiny, vrátane obsadenia Kyjeva. Deje sa to? – píše vo svojom statuse na sociálnej sieti Juraj Draxler.

Údery na vojenskú infraštruktúru

To, čo sa zatiaľ podľa všetkých dostupných správ naopak deje, sú také údery, ktoré majú zničiť kľúčové prvky vojenskej infraštruktúry Ukrajiny, poznamenáva Juraj Draxler.

To neznamená, že situácia nie je vážna. Ukrajine treba vyjadriť solidaritu, veď pre národ to naozaj nie je ľahké. A Európska únia by mala okamžite schváliť rôzne formy pomoci, predovšetkým, také, ktoré reálne pomôžu ľuďom tam.

Ruskí novinári - "Cítime bolesť, hnev a hanbu"
Nezávislí novinári z Ruska: "Cítime bolesť, hnev a hanbu" - znie titulok správy TA SR Známy ruský novinár a nositeľ Nobelovej ceny mieru Dmitrij Muratov, ako aj novinári nezávislých ruských médií zverejnili vo štvrtok spoločné vyhlásenie, v ktorom... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

Nemuselo k tomu dôjsť

Ako ďalej zdôrazňuje Juraj Draxler, napadnutie Ukrajiny treba tiež vo všeobecnosti odsúdiť, agresia je agresia. To treba dať najavo.

Ale stále platí: táto kríza je vojensky prísne lokalizovaná a vôbec k nej nemuselo dôjsť. Vyhrážanie sa neskúseného prezidenta Zelenského v Mníchove o tom, že Ukrajina sa môže pokúsiť získať jadrové zbrane, bolo niečo neuveriteľne hlúpe. A ruská propaganda to masívne využíva, myslí si Juraj Draxler.

Ukrajina volá o pomoc
Podľa vysielania Českého rozhlasu stanice Radiožurnál, volá Ukrajina o pomoc. Ukrajinský veľvyslanec v Prahe to potvrdil vo vyjadrení, v ktorom žiada humanitárnu pomoc a zdravotnícky materiál. Slovenská katolícka charita (SKCH) je jednou z... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Eka balašková/Ivan Brožík/český rozhlas

Príčetní ľudia na kľúčových postoch

Toto sú presne historické momenty, ktoré si žiadajú, aby na kľúčových postoch boli príčetní ľudia. Namiesto toho západní politici úplne nezodpovedne opakovali rôzne klišé, a Zelenskyj to len zaklincoval. Rusi starostlivo dopredu vždy signalizovali, že majú pripravený ďalší eskalačný krok, ak sa nevyjde v ústrety ich bezpečnostným požiadavkám.

Ťažké boje pri Kyjeve
V Gostomeli pri Kyjeve prebiehajú aktívne boje, hrozí vstup síl Ruskej federácie do vládnej štvrte Kyjev. Informuje agentúra ua.interfax. Poradca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny Mychajlo Podoliak uviedol, „že nepriateľský výsadok by mohol... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

„Hmla vojny“

Došlo teda aj na údery. V prvé hodiny je to typická "hmla vojny", médiá kričali, že už to začalo v štýle, akoby pred Kyjevom stáli tanky a Rusi vrthávali do krajiny z troch strán. Ako sa hmla čistí, nepotvrdilo sa to, tvrdí Juraj Draxler.

Došlo na raketové a letecké údery, a operácie v pohraničných oblastiach. Stále je to rozsahom niekoľkonásobne menšia intenzita oproti tomu, čo sa dialo Srbom v roku 1999 (nálety po celom území Srbska, na mosty, na televíznu stanicu, na strojársku fabriku, atď.).

Nápor na slovensko-ukrajinské hranice
Podľa viacerých zdrojov je situácia na našich hraniciach s Ukrajinou zložitá a neprehľadná. O prechod na naše územie sa snažia desaťtisíce Ukrajincov. Čakajú na inštrukcie „Po tom, ako Rusko v noci zo stredy na štvrtok zaútočilo na Ukrajinu, sa... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

Treba už konečne seriózne rokovať

Naozaj to treba jednoducho vidieť v perspektíve, aj tejto. A dúfať, že teraz sa už konečne začne seriózne rokovať. Samozrejme, Ukrajincom treba ľudsky vyjadrovať podporu a európske vlády by mali poskytnúť aj výraznú materiálnu pomoc, uzatvára svoj status Juraj Draxler.

(Medzititulky red. HD.)

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/24/z-udalosti-na-donbase-video-zabery-z-nocneho-utoku

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.