Ukrajina volá o pomoc
24 | 02 | 2022 I Eka balašková/Ivan Brožík/český rozhlas

Podľa vysielania Českého rozhlasu stanice Radiožurnál, volá Ukrajina o pomoc. Ukrajinský veľvyslanec v Prahe to potvrdil vo vyjadrení, v ktorom žiada humanitárnu pomoc a zdravotnícky materiál.

Slovenská katolícka charita (SKCH) je jednou z organizácií, ktoré už dlhodobo pomáhajú v rôznych vojnou, či živlami postihnutých častiach sveta.

SKCH na Ukrajine pôsobí už osem rokov. „Vo svete utrpenia, ktoré vojna prináša, je našou odpoveďou solidarita a zmierenie. Mlčanie nie je na mieste, najmä ak ide o nášho suseda, ktorému po 8-ročnom konflikte dochádzajú sily,“ hovorí generálny sekretár SKCH Erich Hulman. SKCH od roku 2014 poskytuje materiálnu pomoc a aj sem rozšírila projekt Adopcia na diaľku. 

Pár (strašných) čísel

Konflikt na Ukrajine si od svojho začiatku vyžiadal už vyše 14 000 obetí, informuje stránka SKCH a o domov pripravil vyše 1,5 milióna ľudí, ktorí sa museli presťahovať do inej časti krajiny. Mnohí z nich žijú aj po ôsmych rokoch v chudobe a eskalujúca situácia v nich vyvoláva spomienky na útek, boje a zúfalstvo, ktoré prežili.

Gréckokatolícka charita Prešov

Keďže východ je bezprostredným susedom Ukrajiny, našu redakciu zaujímalo, ako je SKCH v Prešove a Košiciach pripravená na prípadných utečencov: "Situácia je príliš čerstvá," pomvedala nám do telefónu pani Adzimová z GKCH Prešov: "Naše vedenie bude k tejto situácii  zasadať v pondelok, potom budeme vedieť podať bližšie informácie. Zatiaľ vám môžem povedať, že už sa nám hlásia ľudia, ktorí chcú pomôcť."

V tejto situácii nesmieme prestať byť ľuďmi!
Zlo sa už deje a my proti nemu momentálne veľa urobiť nevieme. Vieme však podať pomocnú ruku tým, ktorých to zlo vyhnalo z domovov. Tak, ako to vo svojom príspevku na sociálnej sieti urobil Generálny prokurátor. Odsúdenie Geneárlny prokurátor M.... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

__________________________ 

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.