Agresívne konanie Ruska voči Ukrajine je neospravedlniteľné
24 | 02 | 2022 I Emanuel Orban

Poslanec Európskeho parlamentu združený vo frakcii Progresívnej aliancii socialistov a demokratov Robert Hajšel rázne odsúdil počínanie prezidenta Ruskej federácie Vladimíra Putina formou vojenského útoku voči Ukrajine. Robert Hajšel stále dúfal, že dlhotrvajúce napätie medzi obidvoma krajinami sa ukončí mierovou cestou, no mýlil sa. Dané stanovisko konštatuje v statuse aj na sociálnej sieti. 

Vojnový konflikt ako krutá realita, ktorá tu je 

"Stále som veril, že až do štádia otvorenej agresie voči zvrchovanému štátu tento konflikt neprerastie. Mýlil som sa. Diplomacia zlyhala a Rusko napadlo Ukrajinu. Bez ohľadu na to, aké mal pre tieto vojenské útoky Kremeľ dôvody, jeho „špeciálna vojenská operácia vedená s cieľom demilitarizovať a denacifikovať Ukrajinu“ je neospravedlniteľnou a neprijateľnou agresiou." 

Rusko a Ukrajina sú vo vojne | Hlavný Denník (hlavnydennik.sk)

Podcenenie situácie zo strany európskej diplomacie 

"Je mi ľúto všetkých obetí na životoch a aj ako europoslanec sa hanbím, že sme utrpeniu, ktoré prinášajú vojenské útoky Ruska na Ukrajinu, nedokázali ako Európsky parlament a ani ako Európska únia zabrániť. Asi všetci, ktorí v posledné týždne rokovali s ruským prezidentom Vladimirom Putinom nedostatočne vyhodnotili, čo znamenajú a kedy prídu ním avizované vojensko-technické opatrenia, ak Západ nebude ruské obavy brať vážne. Vojna nie je riešením, je to skaza a Rusko na dlho stráca aj tých, ktorí sa snažili chápať jeho bezpečnostné obavy.  Ruská agresia v roku 2022 proti susednej Ukrajine nie je naozaj ospravedlniteľná ničím. Ani tragickou situáciou v odštiepených samozvaných republikách na Donbase, kde už osem rokov trpí miestne obyvateľstvo. Nie je ospravedlniteľná pocitom Moskvy, že ju ohrozujú ukrajinské ambície získať členstvo v NATO a ani pocitom Kremľa ohrozenia vlastnej bezpečnosti."

Ukrajina volá o pomoc
Podľa vysielania Českého rozhlasu stanice Radiožurnál, volá Ukrajina o pomoc. Ukrajinský veľvyslanec v Prahe to potvrdil vo vyjadrení, v ktorom žiada humanitárnu pomoc a zdravotnícky materiál. Slovenská katolícka charita (SKCH) je jednou z... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Eka balašková/Ivan Brožík/český rozhlas

Solidarita s Ukrajinou 

"Slovensko a aj my občania musíme ukrajinskému ľudu vyjadriť podporu a poskytnúť výraznú materiálnu a nielen humanitárnu pomoc. Musíme byť pripravení prijať aj Ukrajincov utekajúcich pred bombami. Ukrajinskému ľudu musí teraz pomôcť celá Európska únia."

K. Lovaš: Záchrana pred človekom
"Ľudstvo, ktoré sa pyšní vedeckým a intelektuálnym pokrokom, zaostáva v otázkach mieru. Namiesto toho je majstrom vo vedení vojen a to nás zahanbuje," cituje K. Lovaš slová pápeža Františka. Tie boli málokedy v histórii také aktuálne, ako... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

______________________

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.