Ukrajina už prehrala - ako prvá
19 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

Ukrajina je v úlohe poníženého sluhu, ktorý poslúžil mocným. Keby Rusko chcelo zaútočiť, tak to dávno urobilo. Andor Šándor, český brigádny generál vo výslužbe a bezpečnopstný analytik prehovoril na webe zivotvcesku.cz aj o chybe USA.

Generál v zálohe a bezpečnostný expert Andor Šándor (64) je stále presvedčený, že Rusko sa na inváziu na Ukrajinu nechystá. Najostrejšia fáza krízy sa podľa neho pomaly končí a na celej záležitosti najviac bude tratiť Ukrajina.

"Krajina je bez turizmu, bez investícií (poznámka HD - už aj bez oligarchov a časti poslancov), bez skutočnej podpory zo zahraničia a zohrala rolu "bezvýznamnej úslužnej figúrky" v trenici o vyššie záujmy," povedal Andor Šándor pre ŽivotvČesku.cz.

Biden vsadil na hlúpu taktiku

"Americký prezident Joe Biden zrejme zvolil taktiku, že každý deň bude on alebo jeho najbližší spolupracovníci Antony Blinken (minister zahraničných vecí USA, pozn. red. ) a John Sullivan ( veľvyslanec USA v Rusku, pozn. red. ) vykrikovať do éteru zaručené správy o ruskej invázii a že tým tú ruskú inváziu oddiali. Neviem no, ja si myslím, že je to naivné."

" Keby Rusi chceli zaútočiť, tak to urobili dávno. Západ si sám zúžil manévrovací priestor a teraz vyzerá trochu smiešne. Joe Biden a jeho zaručené správy spravodajských služieb mi niekedy dosť pripomínajú, ako to vyzeralo pred 19 rokmi, keď sa chystalivyraziť na Saddáma Husajna (iracký prezident popravený v roku 2006, pozn. red.) a ukazovali fotky pojazdných laboratórií na výrobu biologických zbraní (fotky verejnosti predstavil vtedajší minister zahraničia USA Colin Powell, keď tvrdil, že režim Saddáma Husajna vyrába biologické zbrane v pojazdných laboratóriách, čo sa však nepreukázalo, pozn. red. )." Hodnotí situáciu pre zivotvcesku.cz Andor Šándor.

Kyjev je pripravený na evakuáciu
Kyjev bude úplne evakuovaný, ak ruské jednotky prepadnú hranicu a pokúsia sa napadnúť Ukrajinu, podľa portálu RT uviedol vysoký predstaviteľ mesta. Evakuujú tri milióny, ale nevedia kam Riaditeľ mestskej bezpečnosti v Kyjeve Roman Tkachuk pre... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

Napokon sa aj tak presadila Európa

"Podľa mňa zlom nastal, keď Putina navštívil francúzsky prezident Emmanuel Macron a do hry sa znova dali dohody Minsk II (dohodu vo februári 2015 schválili zástupcovia Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska, mierová dohoda upokojila situáciu na východe Ukrajiny, pozn. red. ). Tým nemyslím, že by na nich bola zhoda, ale dalo sa do pľacu, že je to jedna z možností, ako ukončiť krízu. Ukrajina sa objaví pri vyjednávacom stole, aby nepovedali, že je to „o nás bez nás“. Zároveň je to najlepší spôsob, ako z krízy odísť. Bude tu snaha rokovať o „Minsk II“ dohodách, tým pádom Rusko dostane to, čo chcelo, dôjde k uznaniu vyššej autonómie ruskej populácie. Zároveň sa bude vyjednávať o niektorých otázkach nového bezpečnostného usporiadania v Európe."

"Druhým bodom zlomu bola tlačová konferencia nemeckého kancelára Olafa Scholza v Kyjeve, kedy povedal, že vstup Ukrajiny do NATO nie je na programe dňa. Potom sme videli synergický efekt, keď ruský minister obrany Sergej Šojgu oznámil Putinovi, že časť vojsk sa sťahuje po tom, čo úspešne vykonala cvičenie. To nebola iba časová náhoda. Podľa vystúpenia Macrona a Scholza je možné pozorovať drobné náznaky, že situácia sa naozaj uvoľňuje.

Kto je porazeným celej krízy? 

"Myslím si, že kto na tom už prehral a ešte veľa prehrá, je Ukrajina. Krajina je bez turizmu, bez investícií, bez skutočnej podpory a zohrala rolu "sluhu" v boji o vyššie záujmy, o ktoré sa tu hrá. Ešte by som na záver chcel povedať, že som rád, že som sa od prvej chvíle nemýlil, keď som tvrdil, že nie je v záujme Rusov akokoľvek vojensky útočiť na Ukrajinu. Ukrajinu už rozmlátili vojnoví štváčia nepotrebujú ju znovu okupovať a už vôbec nie celú Ukrajinu. vyjadril svoje názory pre český web zivotvcesku.cz bezpečnostný straég Andor Šándor.

Sľuby zostávajú len na papieri... a Heger sa iba prizerá
Koalícia rúca vlastný pilier spravodlivosti a antikorupcie. Ako konštatuje v podcaste denníka Pravda Michal Horský, Smer a Hlas by mali ukázať, ako chcú bojovať s hrozbami chudoby, automatizácie, klimatickej či demografickej krízy. Slovensko... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

_____________________________

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.