Andor Šándor odhadol dĺžku prípadnej vojny na Ukrajine a vplyv použitia jadrových zbraní
21 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Britský premiér Boris Johnson je presvedčený, že Rusko chystá najväčšiu vojnu v Európe od roku 1945 a chce obkľúčiť ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Uviedol to v rozhovore pre BBC. Napätie na Ukrajine za posledné dni výrazne stúplo. Západné krajiny sa obávajú, že každým dňom môže vypuknúť vojnový konflikt. Nikto nemôže zaručiť, že ak by sa tak stalo, že by sa nevystupňoval až na použitie jadrových zbraní. K tomu, či použitie takého arzenálu je reálne a ako by konflikt dlho trval, keď by zlyhala všetka diplomacia, sa vyslovil bezpečnostný expert Andor Šándor pre zivotvcesku.cz.

Pri hraniciach Ruska s Ukrajinou sú každý deň vidieť časté presuny ruskej techniky. Ukrajina si želá mier, ale v prípade ruského útoku sa bude brániť. Proruskí separatisti podľa Kyjeva za 24 hodín 136-krát porušili prímerie, čo je dvakrát viac ako deň predtým, keď Ukrajina hlásila 66 takýchto incidentov. Rusko uskutočnilo vojenské cvičenie zamerané na strategické jadrové zbrane.

Ďalší cudzí vojaci do východnej Európy
Kanadská vláda podľa CBC zvažuje vyslanie ďalších vojakov do východnej Európy, informuje ria.ru. Priorita „Posilnenie našej prítomnosti na východnom krídle NATO, najmä ako súčasť (vojenskej misie vo východnej Európe ) Operation Reassurance, je na... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Bol by to koniec

Do napätej situácie vstúpil svojim vyjadrením britský premiér, ktorý varuje pred konfliktom apokalyptických rozmerov. „Mám obavy, že plán, ktorý vidíme, sa týka niečoho, čo by skutočne rozsahom mohlo byť najväčšou vojnou v Európe od roku 1945 ," uviedol Boris Johnson. Podľa neho rovnako ako podľa amerického prezidenta Joea Bidena je hrozba ruskej invázie bezprostredná.

Ak by skutočne došlo ku konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom, nič pozitívneho by to jednoznačne neprinieslo. Či by v najčiernejšom scenári mohol eskalovať až v použití zbraní hromadného ničenia, nikto presne nevie. Podľa bezpečnostného experta Andora Šándora by to ale predstavovalo koniec.

Nákupná horúčka: Ľudia v Kyjeve vo veľkom nakupujú zbrane (VIDEO)
Obchody so zbraňami v Kyjeve praskajú vo švíkoch. Tešia sa z vysokého obratu, píše de.euronews.com. Ľudia kupujú, kupujú, kupujú Outdoorové oblečenie, ale aj bundy s bojovými nápismi a militárie – to všetko dopĺňa sortiment obchodov so zbraňami... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Neuveriteľná šaráda

Po prvé, vyhlásenie premiéra Johnsona považujem za neuveriteľnú šarádu, kedy by som mu snáď odpustil aj tie „chlastacie" večierky v čase lockdownu, ale čo teraz predvádza, je úplne mimo. Tým, čo hovorí, tak anticipuje, že by sa do toho zapojilo NATO, ktoré celý čas hovorí, že do toho nepôjde ," povedal bezpečnostný expert Andor Šándor pre zivotvcesku.cz v súvislosti s vyhlásením britského premiéra.

Hystéria na Západe sa vyvíja podľa predpísaného scenára
Podľa Konstantina Gavrilova, vedúceho ruskej delegácie vo Viedni, sú vyhlásenia o vojenských aktivitách Ruska pritiahnuté za vlasy, informuje ria.ru. Vyhlásenia o ruských „nezvyčajných“ vojenských aktivitách sú pritiahnuté za vlasy. Rusko sa na... Čítať ďalej
17 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zničujúca a dlhá vojna

Ak by došlo na vojnu, bola by dlhá a nemala zrejme víťaza. V prípade použitia jadrového arzenálu by bola krátka a výsledok by bol úplne jasný. „Ak by hypoteticky taký konflikt začal, záležalo by na tom, či by k použitiu jadrových zbraní došlo, alebo nie. Ten konflikt by museli evidentne viesť plnohodnotné armády a nedalo by sa to odbiť len nejakými leteckými údermi či kybernetickými útokmi, bola by to ale kombinácia všetkého. Ale táto vojna by bola zničujúca a relatívne dlhá. Jadrová vojna, ak by k nej došlo, by znamenala koniec sveta...“dodal pre zivotvcesku.cz generál v zálohe Andor Šándor na margo toho, ako by vyzerali možné scenáre, ak by sa ukrajinsko-ruská kríza zmenila na vojnový konflikt a zlyhali by všetky diplomatické rokovania.

(Medzititulky red. HD.)

Macron sa obával krádeže DNA. Podľa genetika je to zbytočná paranoja
A po prezidentovi USA ničia bielizeň. Nemohli pripustiť, aby sa k DNA francúzskeho prezidenta dostali Rusi. Emmanuel Macron pred nedávnym stretnutím s Vladimirom Putinom v Moskve odmietol, aby ho ruskí lekári testovali na covid. Bál sa, že mu... Čítať ďalej
21 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickym udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.