Alarmujúca situácia na východe Ukrajiny: Všeobecná mobilizácia!
19 | 02 | 2022 I Rasťo Ekkert

Lídri samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luganskej ľudovej republiky (LĽR) na východe Ukrajiny dnes oznámili, že v reakcii na tvrdenia o masívnom ostreľovaní pozdĺž frontovej línie nariadili mobilizáciu všetkých bojaschopných mužov.  Píše portál RT.

Všeobecná mobilizácia

"Vyzývam krajanov, ktorí sú v [armádnej] zálohe, aby prišli do vojenských kancelárií," uviedol šéf DĽR Denis Pušilin."Vyzývam všetkých mužov v republike schopných nosiť zbrane, aby sa postavili na obranu svojich rodín, svojich detí, manželiek, matiek."

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/18/nato-sa-nerozsiri-slubili-oklamali-a-klamu-dalej-video

Zadržíme agresorov

Pušilin tiež tvrdil, že DĽR je schopná  „zadržať kyjevskú agresiu“ a tvrdil, že jej sily konajú v reakcii na ostreľovanie ukrajinskou armádou. Líder LPR Leonid Pasechnik vydal podobný mobilizačný rozkaz. DĽR uviedla, že Kyjev začal vo štvrtok ostreľovať dediny pozdĺž frontovej línie ťažkým delostrelectvom a že paľba pokračovala počas celého piatku a sobotňajšieho rána.

Ukrajina to popiera

Ukrajinská armáda medzitým obvinila DĽR, že v piatok desiatky krát porušila prímerie a ostreľovala viaceré dediny v oblastiach kontrolovaných Kyjevom. Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Alexej Danilov poprel, že by Kyjev plánoval útok na DĽR a susednú LĽR.

Začala sa evakuácia

Tvrdiac, že ​​sa obávajú ďalšej eskalácie, dva odtrhnuté regióny oznámili, že v piatok začnú evakuovať civilistov do Ruska. Jevgenij Katsavalov, vysoký vládny predstaviteľ v Lugansku, tvrdil, že 25 000 ľudí predtým odišlo z LPR do Ruska. Dodal, že úrady práve organizujú evakuáciu ďalších 10 000 obyvateľov. Pohotovostné služby v DĽR uviedli, že do sobotňajšieho rána bolo evakuovaných viac ako 6 600 ľudí vrátane 2 400 detí, tieto čísla však Moskva neoverila.

Ďalší cudzí vojaci do východnej Európy
Kanadská vláda podľa CBC zvažuje vyslanie ďalších vojakov do východnej Európy, informuje ria.ru. Priorita „Posilnenie našej prítomnosti na východnom krídle NATO, najmä ako súčasť (vojenskej misie vo východnej Európe ) Operation Reassurance, je na... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie.

Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.