Absurdné: Obvinení vyšetrovatelia z NAKA chcú umlčať ďalšieho sudcu!
14 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Absolútne nedôvodné! Takto označil sudca snahu obvinených vyšetrovateľov dostať ho pred disciplinárku. Jedného sudcu NAKA už vyšetruje pre podozrenie z ohýbania práva a druhý sa im nepáči iba preto, že o tom písal. Ten považuje ich podanie za snahu ho umlčať, píše denník Pravda.

Štyria vyšetrovatelia NAKA sú obvinení zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a v jednom prípade aj z marenia spravodlivosti. Na ich odposluchy sa odvoláva aj strana Smer, ktorá vidí problém na samotnom vrchole rebríčka - u ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO).

Jeden po druhom

Problémy so zákonom však má aj sudca, ktorý vyšetrovateľov poslal do väzby – podozrievajú ho, že sa dopustil trestného činu ohýbania práva. A ďalší sudca, ktorí o prípade zverejnil článok na webe pravnelisty.sk, by mal byť podľa nich disciplinárne stíhaný.

Vlani 13. septembra policajná inšpekcia zadržala a obvinila štyroch elitných vyšetrovateľov NAKA, dokonca aj svojho dočasného šéfa. Všeobecne sa tento zásah považoval za vrchol vojny v polícii. 

Krúpa prerazil akékoľvek mysliteľné dno
Historik a politológ Eduard Chmelár na svojom profile na sociálnej sieti vyjadril k arogantnému a správaniu propagátora obrannej dohody s USA poslanca NRSR Juraja Krúpu (OĽaNO) v nedeľnej relácii RTVS O päť minút dvanásť. Jeho správanie však... Čítať ďalej
14 | 02 | 2022 | Ján Papuga

Bratislavský okresný súd štyroch vyšetrovateľov a dočasného šéfa inšpekcie poslal do väzby, krajský súd ich 1. októbra z väzby prepustil. A spochybnil aj samotné obvinenie. Generálna prokuratúra preskúmala obvinenie a minulý týždeň zverejnila svoje rozhodnutie – časť zrušila, ale časť obvinenia potvrdila.

Bránia sa zubami - nechtami

Národná kriminálna agentúra začala neskôr vyšetrovať sudcu okresného súdu Juraja Kapinaja, podozrivý je z nového trestného činu – ohýbania práva.

K tomu sa vyjadril sudca krajského súdu v Bratislave Peter Šamko. Upozornil, že vyšetrovateľ chce od Kapinaja vysvetlenie svojho rozhodnutia, hoci to je súčasťou rozhodnutia o väzbe vyšetrovateľov.

Poukázal aj na chybu, ktorú vyšetrovateľ urobil – žiadal o zbavenie mlčanlivosti sudcu, ale nesprávny súd. Zároveň Šamko upozorňuje, že sa môžu naplniť pochybnosti, ktoré boli pri zavádzaní tohoto nového trestného činu.

Šikana sudcov?

„Či tento trestný čin nebude využívaný na šikanu sudcov a či nebude slúžiť na to, aby polícia (namiesto odmietnutia trestného oznámenia) nezačala konať len preto, že sa s nejakým rozhodnutím konkrétneho sudcu nestotožňuje a aby tak 'trestala' sudcu za jeho postup, či právny názor,“ napísal Šamko 22. januára.

Takto sa nesprávajú prasatá, ale arogantní hlupáci
"Prečo médiá mlčia o konflikte, ktorý sa udial v zákulisí pred politickou diskusiou na stv – o 5 minút 12? Na koho podnet sú ticho? Alebo musia byť ticho?" Pýta sa Branislav Becík v statuse na sociálnej sieti. Pán Becík, Hlavný denník nemlčí,... Čítať ďalej
14 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

Teraz má čeliť disciplinárnemu konaniu on sám. „Vyšetrovatelia, ktorých prípad je dostatočne mediálne známy, podali na mňa podnet na začatie disciplinárneho konania pre môj článok…, ktorý sa týkal trestného činu ohýbania práva a jeho dokazovania,“ píše Šamko najnovšie.

Sudca: Majú na mňa ‚spadeno‘

Šamko považuje podnet vyšetrovateľov za „absolútne nedôvodný“.

Podľa neho „majú títo vyšetrovatelia voči jeho osobe zjavnú antipatiu (nie je mi jasné prečo)“. „Ako hovoria Česi, majú na mňa ‚spadeno‘,“ dodáva.

„Tento môj názor možno vyvodiť už len z toho, že v čase rozhodovania krajského súdu o sťažnosti ohľadne ich väzby namietali moju zaujatosť (čo viem z médií) a to napriek tomu, že som vo veci vôbec nerozhodoval, bol som dokonca na dovolenke,“ pokračuje Šamko.

Po námietke zaujatosti nasleduje podnet na disciplinárne stíhanie. „Je to snaha zastrašiť ma v mojej publikačnej činnosti,“ podotýka sudca krajského súdu.

Matovič zasial vietor, žne búrku!
Matovič zasial vietor, žne búrku" Pripomína na sociálnej sieti Erik Tomáš. “Kto seje vietor, žnie búrku!”, vyhlásil som to v relácii V politike na TA3 v súvislosti s atakovaním obydlí poslancov, ktorí podporili zmluvu s USA. Pripomína Erik... Čítať ďalej
13 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected].

Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.