Black Hawk letel prvýkrát bez pilota
13 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Americká armáda prvýkrát otestovala bezpilotnú verziu vrtuľníka Black Hawk za letu. Tento typ je od 80-tych rokov najrozšírenejším vrtuľníkom v amerických ozbrojených silách, ktoré postupne stále viac využívajú bezpilotné stroje. Preto firma Lockheed Martin testuje verziu Black Hawku s autonómnym riadením, informujú novinky.cz.

Sikorski S-70, čo je civilné označenie stroja, je vybavený systémom ALIAS, ktorý umožňuje voliť medzi pilotovaným letom a autonómnym letom v závislosti od rizika, alebo pri nečakaných udalostiach počas operácie. Systém vznikol v spolupráci s Agentúrou ministerstva obrany pre pokročilé výskumné projekty (DARPA).

Ďalšie tony americkej munície a stíhačky do Rumunska
Spojené štáty letecky dopravili na Ukrajinu ďalších 90 ton munície, informujú novinky.cz. Dodávku potvrdil ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. Celkovo USA prepravili do Kyjeva podľa ministra už viac ako 1 300 ton vojenskej pomoci, ako... Čítať ďalej
13 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Let trval 30 minút

Stroj bol testovaný na základni Fort Campbell v Kentucky. Zbrojovka Lockheed Martin, pod ktorou Sikorski patrí, uviedla, že let trval asi tridsať minút. Bol naprogramovaný ako let v mestskom prostredí, kedy sa vrtuľník letiaci bežnou rýchlosťou vyhýbal imaginárnym budovám, trasa sa pritom menila aj za letu.

Potom stroj predviedol rad obratov a dokonale dosadol. Následne sa opäť systém prepol do ovládania posádkou, ktorá do neho nastúpila a s vrtuľníkom lietala ďalej.

Vedia USA a NATO, u koho končia ich zbrane na Ukrajine?
Dodávky zbraní a vybavenia Ukrajine budú pokračovať, Spojené štáty nemajú v úmysle ich zastaviť, vyhlásil americký minister zahraničia Antony Blinken, informujú prvnizpravy.cz. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken počas tlačovej konferencie... Čítať ďalej
12 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Systém ALIAS

Systém ALIAS, ktorý sa montuje aj do dopravných a vojenských lietadiel, má uľahčiť prácu posádke a zvýšiť bezpečnosť. Americká armáda však ide ešte ďalej. Bezpilotné vrtuľníky sa objavujú aj na bojiskách, kde zásobujú predsunuté jednotky.

Už počas vojny v Afganistane bola od roku 2012 pri zásobovaní vojakov na fronte testovaná bezpilotná verzia vrtuľníka Kaman K-MAX. Jeho civilnú bezpilotnú verziu zase využívajú hasiči pri rizikových zásahoch, kedy by bola ohrozená posádka.

Najlepší spôsob odstrašenia
Litva sa chystá požiadať USA a NATO, aby jej pomohli zvýšiť obranyschopnosť stálou prítomnosťou svojich vojakov. Povedal to litovský prezident Gitanas Nauséda. Od roku 2019 sa v pobaltskej krajine striedajú americké bojové skupiny o sile asi 500... Čítať ďalej
12 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Využívanie dronov

Americké ozbrojené sily dlhodobo používajú drony, s ktorými experimentovali už v druhej svetovej vojne. Na prelome 60-tych a 70-tych rokov sa používali pri prieskume nad Vietnamom. S rozvojom výpočtovej techniky sa využitie dronov rozširovalo. Už dávno nejde len o bezpilotné lietadlá určené na prieskum alebo na útoky, dodávajú novinky.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Patová situácia, hovorí Rusko
Ani za deväť hodín rozhovorov v Berlíne sa nepodarilo prekonať nezhody ohľadom výkladu minských dohôd, povedal novinárom ruský vyjednávač v otázkach Ukrajiny a zástupca šéfa kremeľskej prezidentskej kancelárie Dmitrij Kozak, informuje... Čítať ďalej
12 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.