Je neuveriteľné, ako Európske štáty kašlú na záujmy Európy a nadbiehajú politike USA
12 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

Generál Andor Šándor: "Dopady Ukrajinskej krízy môžu viesť k radikálnemu zvýšeniu cien pohonných hmôt, ale nielen to"

"Aké dôsledky môže mať vzrastajúci konflikt na Ukrajine pre Európu a svet?" Pýta sa v redakčnom komentári portálu zitrek. cz generál Šándor.

Andor „Andy“ Šándor je český vojak, generál v zálohe a bezpečnostný poradca. V rokoch 1972 – 1980 študoval na československých vojenských školách, štúdium ukončil získaním titulu Ing. V rokoch 1980-1984 zastával veliteľské a štábne funkcie pri 20. motostreleckej divízii v Karlových Varoch. V rokoch 1991-1995 zastával post vojenského pridelenca vo Veľkej Británii. V rokoch 2001 a 2002 bol náčelníkom Vojenskej spravodajskej služby vojenskej rozviedky, ktorá bola neskôr začlenená do Vojenského spravodajstva. Záväzok k armáde ukončil 1. augusta 2002. V roku 1997 absolvoval kurz pre hlavných činiteľov ministerstva obrany v americkom Monterrey av roku 2000 ukončil štúdium na NATO College v Ríme. Od roku 2003 pôsobí ako poradca a analytik v oblasti bezpečnosti. (Redakcia HD preberá jeho komentár v plnom znení, z citovaného zdroja zitrek.cz.)

Rusi si svojich partnerov na diskusiu vyberajú

"Pokiaľ ide o usporiadanie medzinárodných vzťahov Ruskej federácie a organizácií ako je NATO alebo Európska únia, je potrebné si uvedomiť, že s Európskou úniou sa Rusi nechcú o ukrajinskom konflikte baviť. Je to ich atak na EÚ ako celok, baviť sa budú s Nemeckom či Francúzskom, ako teraz  medzi prezidentmi Putinom a Macronom. Hlavnými protivníkmi v kríze sú Američania. Myslím si, že Nemecký postoj, ktorý je dezinterpretovaný v tom, že akosi zamedzuje spoločnému postoju EÚ, vychádza asi z toho, že Nemci situáciu dobre čítajú a súčasne si sami nevedia predstaviť, že by šli do konfliktu s Ruskom. Dávajú jasne najavo, že zbrane na Ukrajinu posielať nebudú."

Nemecko nie je nezodpovedné

"Svoju nemalú úlohu v tom hrá aj reminiscencia druhej svetovej vojny. Pretože ich historická skúsenosť je veľmi horká. Kancelár Scholz uviedol, že Nord Stream II, nie je politickou záležitosťou, ale hospodárskou. Je nesporné, že Nemecko si musí nejako ten Green Deal zaistiť a bez energie to nepôjde. Na druhú stranu dali jasne najavo, že pokiaľ bude vojna, tak Nord Stream II jednoducho končí, to je jasné. To ale vie aj Rusko. Neviem, čo by sa muselo stať, aby to Kremeľ riskoval. Zreteľne sa ukazuje, že panuje nejednota medzi nielen jednotlivými európskymi štátmi, ale aj spomínanými inštitúciami. Nemecko nie je nezodpovedné, myslím, že dnešné Nemecko je skôr zodpovedné, takto to vnímam ja. Je neuveriteľné, ako si mnoho európskych štátov nabieha na politiku USA voči Rusku. Ony tým nič stratiť nemôžu, len získať. Briti to tlačia neuveriteľne. Britsko-ruské vzťahy sú dlhodobo zlé. Briti ropu ani plyn z Ruska neberú, sú po Brexite a dlhodobo smerujú k politike USA.

Neuveriteľná skutočnosť

"Ale, že Európa a niektoré jej štáty idú proti vlastným záujmom je neuveriteľné, USA na európskom konflikte môžu ekonomicky len zarobiť oproti Európe. Veď len tak dlhodobo omielaná komodita plyn, kam rastú ceny je až neuveriteľné. Ak dôjde ku konfliktu v Európe, Rusi zastavia či obmedzia dodávky plynu do Európy a presunú ich do Číny, Iránu a pod., tak sa stane jedna vec, hoci nie som ekonóm, tak ak je niečoho málo, ak je dopyt väčší ako ponuka, tak jednoducho a jednoducho vyženie ceny hore. To samozrejme odnesie koncový používateľ tým, že vyletia ceny as tým spojená inflácia. Rastúca inflácia je potom samozrejme spojená nádoba. A to je fakt a nemusíme si tu nič nahovárať. Je nesporné, že sa nebude jednať len o plyn, ale aj ropu, ktorú tiež dovážame z Ruska a ďalšie komodity, ktoré sú strategicky významné pre Európu."

Podlé americké hry

"Američania si uvedomujú, že táto hra je vedená na niekoľkých pozíciách. Ukazuje sa, že obchodná bilancia medzi USA a Ruskom zásadne stúpa, aj v súvislosti s embargom na Venezuelu. Preto je všetko prepojené a tie hry majú svojich tvorcov aj veľkých chlapcov v pozadí, ktorí na tom chcú zarobiť. Tomu ja rozumiem, problém je, že tieto geopolitické hry sa musia hrať inteligentne. Každá tá strana musí mať nejaký manévrovací priestor, pretože nejde poraziť niekoho na hlavu, to jednoducho nejde. Príkladom je Versailleská zmluva, ktorá ponížila Nemecko po Prvej svetovej vojne takým spôsobom, že dôsledky poznáme všetci. Takto sa to nedá robiť. Dnes ani nie je jednota, o tom, či Rusov odrezať od SWIFT čiže z finančnej a bankovej komunikačnej infraštruktúry. Je totiž tiež otázkou, ako by sa zachovala Čína. Je potrebné si uvedomiť, aký veľký dlh USA drží Čína, ale ani v jej záujme nie je zničiť dolár. Celá medzinárodná situácia je veľmi krehká a ja by som varoval, pred alternatívou ako je covidové šialenstvo. Vidíme totiž, čo to prinieslo do spoločnosti. Ako je všetko previazané a ako sa všetko vymklo z normálu. A tento konflikt má rovnaký potenciál ako pandémia covidu a to by sme si mali uvedomiť."

Ukrajina na vstup do NATO nemá

"Ja netvrdím, že obetujeme Ukrajinu, ale na druhej strane tá krajina nie je pripravená na vstup do NATO nieto ešte do Európskej únie. Je to krajina, z ktorej za posledných 10 až 15 rokov odišlo 15 miliónov ľudí. Z tej krajiny neodišli liuzri, ale ľudia, ktorí majú šancu sa uchytiť niekde inde. Alebo už nechcú vidieť tú korupciu, ten binec, jednoducho to už nechcú a to je logické. Najmä v politike je nutné prestať hrať niečo iné, než o čo ide a prestať zastierať problémy. Táto situácia nie je v ničom záujme. Dúfam, že sa nájde niekto, kto bude schopný ponúknuť riešenie, o ktorom budú obe strany presvedčené, že neprehrali a je jedno akým spôsobom to bude prezentované mediálne."

"K tomuto treba šikovného mediátora, ktorý nebude musieť vylepšovať svoju domácu politickú pozíciu, alebo zakrývať svoje priesery. Musí to byť človek vzdelaný, skúsený, vytrvalý a trpezlivý, kto pozná situáciu a kto pozná aj tých kľúčových hráčov. Podľa môjho názoru, to nie je nikto ako francúzsky prezident Emmanuel Macron, ale skôr niekto ako bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová. Angela Merkelová bola v politike dlho a vedela hovoriť s každým. A myslím si, že to nie je nič pejoratívne, pretože kým spolu ľudia hovoria, tak spolu nebojujú, to je logické."

Vojnu nepotrebujeme!

"My predsa nepotrebujeme, aby nás z tohto marazmu vytiahla vojna, hoci už dlho nebola. Niektorí sa snažia, čo to ide, hnať až do vojny. Ale nikto nevie, komu potom rupnú nervy, keď sa budú na všetkých frontoch koncentrovať vojská. Niekto niečo zle vyhodnotí, prečíta a potom už nie je čas telefonovať. A dúfam, že si ľudia tiež všimli, že medzi USA a Európou je určitý časový posun pre vzniknuté riešenie a potom už nastupujú automatizované kroky a vojna je v Európe. Je otázkou, či by to neskončilo treťou svetovou vojnou.  Prvú svetovú vojnu tiež nikto nechcel, vojaci verili, že do sliviek alebo do Vianoc budú doma. Celkový strašidelný účet poznáme."

(Citovali sme komentár generála Andora Šándora, uverejnený na portáli zitrek.cz.)

Radačovský: Ukončime rozhodovanie o Slovensku z bratislavských kaviarní!
Nadišiel čas zmeniť zastaralý politický systém na Slovensku! Upozorňuje na to v statuse na sociálnej sieti bývalý sudca a europoslanec Miroslav Radačovský. Vláda totiž patrí ľudu a nie politikom. Podporujeme ZMOS-om spustenú petíciu "Je načase... Čítať ďalej
12 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

___________________________

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.