Sergej Karaganov: V skutočnosti to nie je o Ukrajine!
12 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Európa bez Ruska alebo dokonca proti nemu rýchlo stretí svoj medzinárodný vplyv! Upozorňuje na to vo svojom komentári pre časopis Russia in Global Affairs profesor Sergej Karaganov, čestný predseda Ruskej rady pre zahraničnú a obrannú politiku a akademický školiteľ na Vysokej škole medzinárodnej ekonómie a zahraničných vecí v Moskve.   

Ruské jednotky pri hraniciach s Ukrajinou sa do krajiny sťahovať nechystajú. Urobiť to, by bolo jednoducho nezmyselné. Zabrať pôdu, ktorú už tak zdevastovala jej protinárodná a skorumpovaná vládnuca trieda, je jednou z najhorších možností, ktoré má Moskva k dispozícii. 

Eskalačná dominancia v Európe

Namiesto toho je pravdepodobné, že jednotky sú tu, aby zabránili ďalšiemu útoku na samozvané republiky Donbasu. Ak by sa tak stalo, kyjevská armáda by bola zničená a to, čo zostalo z už aj tak skrachovaného štátu, sa pravdepodobne zrúti. 

Tieto jednotky a iné vojensko-technické prostriedky, ako to pekne vyjadrili ruskí generáli, sú tu na to, aby zvýšili tlak na kukláčov a nie na bábky. Rusko sa mohlo spoľahnúť na svoju výrazne posilnenú vojenskú schopnosť, pravdepodobne by mu dalo to, čo západní experti nazývajú „eskalačná dominancia“ v Európe a v iných oblastiach životne dôležitého záujmu. 

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/08/nejde-o-vojnu-ale-o-nadvladu-video

Článok päť NATO je absolútne prázdny

Vieme tiež, že článok päť NATO, ktorý zaväzuje blok k vzájomnej obrane, je absolútne prázdny – prečítajte si ho – napriek lavíne uistení. A USA by za žiadnych okolností v Európe nebojovali proti nukleárnemu národu, riskujúc tak zničujúcu reakciu doma. Navyše, Rusko stojí na jednej strane s Čínou, čo výrazne zvyšuje vojensko-politické schopnosti oboch.

USA a NATO stále odmietajú oprávnené návrhy Ruska – ukončenie ďalšieho rozširovania NATO, ktoré sa v Moskve považuje za absolútne nechutné a hrozí rizikom veľkej vojny, rozmiestnenia útočných zbraní vo východnej časti strednej Európy a návratu do status quo ante z roku 1997, keď bol podpísaný tzv. zakladajúci akt Rusko-NATO. 

Všetko toto sme už videli

Americké protinávrhy o opatreniach na budovanie dôvery a kontrole zbrojenia znejú príjemne, no do značnej miery sú zbytočné. To všetko sme už videli. Dôvera sa môže začať obnovovať až vtedy, keď budú splnené základné ruské záujmy.

Sme tiež spoluvinní za vytvorenie súčasnej predvojnovej situácie – tým, že sme slabí a dôverujeme našim západným partnerom. Už nie.

Vojna s Ruskom? To by sa nepodobalo ničomu, čo USA a NATO kedy zažili!
Ak by boli USA vtiahnuté do konvenčnej pozemnej vojny s Ruskom, ocitli by sa pred porážkou v bezprecedentnom rozsahu v americkej vojenskej histórii. Boli by to skrátka jatky, konštatuje vo svojom komentári pre portál RT bývalý spravodajský... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Miesto obrany agresia

Vieme tiež, že ak NATO bývalo obranným blokom, zvrhlo sa na agresívny po bombardovaní toho, čo zostalo z Juhoslávie, agresii väčšiny jej členov proti Iraku, agresii proti Líbyi, po ktorej zostali státisíce mŕtvych zničené celé oblasti.

NATO nepredstavuje bezprostrednú hrozbu. Pozorovali sme jeho bojové schopnosti v Afganistane. Ale vidíme to ako nebezpečný vírus, ktorý šíri aroganciu a darí sa mu. Je tiež zrejmé, že čím bližšie k našim hraniciam, tým nebezpečnejším môže byť. 

Rusko historicky rozdrvilo všetky európske koalície, ktoré sa ho pokúsili poraziť – posledné dve vedené Napoleonom a Hitlerom. Ale nechceme ďalšiu vojnu. Aj keď by sa to nedialo na našom vlastnom území.

Bezpečnostný systém v Európe je nebezpečne neudržateľný

Bezpečnostný systém v Európe, vybudovaný prevažne Západom po 90. rokoch, bez podpísania mierovej zmluvy po skončení predchádzajúcej studenej vojny, je nebezpečne neudržateľný.

Odkaz politológa: „Je nutné rozpustiť nepotrebné NATO a vzkriesiť OBSE“
Názor Alexandra Rahra Nemecký politológ Alexander Rahr vyzval nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby sa zamyslel nad rozpustením NATO kvôli tomu, že Severoatlantická aliancia nezvláda svoju úlohu zaistiť bezpečnosť v Európe. Komentár uverejnili... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Existuje niekoľko spôsobov, ako vyriešiť úzky ukrajinský problém, ako je jeho návrat k trvalej neutralite alebo právne záruky niekoľkých kľúčových krajín NATO, aby nikdy nehlasovali za ďalšie rozširovanie bloku. 

Diplomati, predpokladám, majú v rukáve ešte zopár ďalších. Nechceme ponížiť Brusel tým, že budeme trvať na odmietnutí jeho mylnej prosby o rozšírenie NATO s otvoreným koncom. Všetci poznáme koniec ponižovania vo Versailles. A, samozrejme, plnenie minských dohôd.

Širší eurázijský rámec

Úloha je však širšia: vybudovať životaschopný systém na troskách súčasného. A bez použitia zbraní, samozrejme. Pravdepodobne v širšom veľkom eurázijskom rámci. 

Rusko potrebuje bezpečný a priateľský západný bok v konkurencii budúcnosti. Európa bez Ruska alebo dokonca proti nemu rýchlo stráca svoj medzinárodný vplyv. 

To bolo predpovedané mnohými ľuďmi v 90. rokoch, keď Rusko ponúklo integráciu do systémov kontinentu. Sme príliš veľkí a hrdí na to, aby sme boli pohltení. Naše ihrisko vtedy odmietli, no vždy je šanca, že tentoraz to tak nebude. 

Chce naozaj nejednotný Západ konfrontáciu s Ruskom? Mal by sa pripraviť na TOTO!
Vzhľadom na to, že európske národy sa kvôli Rusku čoraz viac rozdeľujú, jednotu už zdanlivo nemožno zaručiť, konštatuje pre portál RT Tarik Cyril Amar, historik z Koç University v Istanbule, ktorý sa venuje Rusku, Ukrajine a východnej Európe,... Čítať ďalej
03 | 02 | 2022 | DianaZaťková

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.