Politológovia predpovedajú: Skončí Žilinka ako generálny prokurátor?
09 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Robí si zálusk na nový post? Postoje generálneho prokurátora Maroša Žilinku sú čoraz viac na pretrase na verejnosti. Témy, ktoré sa riešia, často priamo nesúvisia s jeho funkciou. Podľa odborníčky to jasne naznačuje zámer Žilinku vzdať sa funkcie a zabojovať o inú, píše portál 1pluska.sk.

Bezohľadný politický boj

Žilinka sa v krátkom čase dokázal postaviť proti vládnej koalícii a neváha sa zapojiť ani do diskusie s vplyvnými politikmi. Otvorene sa vyjadruje aj k témam, ktoré len málo súvisia s agendou generálneho prokurátora. Príkladom je aj obranná dohoda s USA, proti ktorej sa Žilinka postavil ako prvý.

Podľa viacerých predstaviteľov koalície sa tak Žilinka nepriamo zapája do politického boja a prekračuje svoje kompetencie. Výhrady na adresu šéfa GP vyslovil aj predseda vlády Eduard Heger, v otvorenom liste ho označil za štít opozície „v bezohľadnom politickom boji“.

Chce sa stať prezidentom?

Žilinka v reakcii premiérovi odkázal, že on „nikdy nerozhodoval a ani nebude rozhodovať podľa predstáv alebo želania politikov“. Kritikom a politikom odkazoval, že odmieta čierno-biele videnie sveta.

Heger označil polovicu Slovákov za mafiu a extrémistov! Edo, vodka na obed NAOZAJ nie je dobrý nápad, odkazujú občania
Zlo sa netoleruje, ale sa s ním bojuje! Presne takto začal svoj status na sociálnej sieti premiér Eduard Heger. Reagoval tak na protest pred parlamentom, na ktorom občania vyjadrili svoj nesúhlas s podpisom dohody s USA. Tým zlom myslel všetkých s... Čítať ďalej
09 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Odborníci za týmto konaním Žilinku vidia len jeden scenár: Vraj sa chystá zmeniť z prokurátora na politika! Politologička Soňa Szomolányi v rozhovore pre Denník N dokonca pripustila, že sa generálny prokurátor onedlho zapojí do súboja o prezidentskú stoličku. 

Teplé miestečko má však na sedem rokov

A fakty naznačujú, že by mu to celkom aj mohlo vyjsť. Podľa prieskumu agentúry AKO pre reláciu TV JOJ Na hrane pôsobenie generálneho prokurátora kladne hodnotí polovica Slovákov. 

Samotný Maroš Žilinka sa zatiaľ k svojmu prípadnému vstupu do veľkej politiky nevyjadruje a informácie o tom považuje za špekulácie. „Zložením sľubu dňa 10. decembra 2020 začalo generálnemu prokurátorovi plynúť sedemročné funkčné obdobie, počas ktorého chce napĺňať ústavnú pôsobnosť prokuratúry – chrániť práva a zákonom chránené záujmy fyzických osôb, právnických osôb a štátu,“ uvádza sa v stanovisku šéfa GP pre Plusku.

Názor odborníka

Politológ Radoslav Štefančík si však nemyslí, že by Žilinka vážne plánoval kandidovať za prezidenta v roku 2024. „Generálny prokurátor je tu na sedem rokov, neviem si predstaviť, že by chcel opustiť túto konformnú zónu. Určite však netušíme, čo sa odohráva v jeho hlave. Ale prezident by mal predsa len mať nejakú charizmu a táto vlastnosť pánovi Žilinkovi chýba,“ hodnotí odborník. Je však presvedčený, že ani s veľkou podporou opozície sa z Maroša Žilinku prezident nestane.

Jozef Pročko zaútočil na slovenských včelárov!
Poslankyňa Monika Kozelová (OĽaNO) a Martin Fecko (OĽaNO) pripravujú zákon, ktorý podľa slovenských včelárov spôsobí historický nedostatok kvalitného medu a zvýši dovoz nekvalitného medu zo zahraničia. Predseda Slovenského zväzu včelárov Milan... Čítať ďalej
09 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.