Rozdupali parlamentarizmus i ústavu
09 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

Parlamentarizmus alebo parlamentná demokracia či parlamentný systém je politická závislosť vlády na parlamente, teda, výkonnej moci na zákonodarnej moci. Výkonná moc sa zodpovedá parlamentu. Celému parlamentu, teda, aj opozícii. Hoci sa to Matovičovi nepáči, aj opozícii.

Koalícia si vytvorila stranícky orgán, akúsi koaličnú radu. Koaličná rada  - gang štyroch - riadi na Slovensku vládu a tej podlieha parlament. Chápeme ten "drobný" rozdiel? Takto mafia zlikvidovala parlamentarizmus na Slovensku.

Nedovoliť generálnemu prokurátorovovi repubiky vystúpiť v parlamente, aj keď mu to parlamentný rokovací poriadok umožňuje, je fašistická svojvôľa. Verím, že raz za toto pôjde niekoľko dnes ešte vysmiatych boľševikov natvrdo sedieť. A pozor, stále je tu nimi vyhlásený núdzový stav s dvojnásobnými trestnými sadzbami. Takže, reálne môže byť v hre v súlade s inými trestnými činmi, napríklad vlastizradou, ktorú tiež podpisuje tento parlament (presnejšie jeho koaličné hlasovacie stroje) aj doživotie. Úplne reálne. Raz sa totiž táto bezbrehá devastácia demokracie skončí. Pre koalíciu by bolo určite lepšie, ak sa to udeje využitím politických prostriedkov, ako keby to dohnala až do krajnosti a nechala občanov postupovať v zmysle Ústavy Slovenskej republiky, konkrétne jej článku o občianskej neposlušnosti a práve postaviť sa na odpor každému, kto demontuje základné ústavné piliere demokracie. Nuž a to sa deje, viď prvý odstavec perexu.

Mocenský gang predpokladá, ale nesprávne predpokladá

Ak by sa niekomu slovo gang zdalo nepatričné, pre túto koaičnú moc platí ako isté zariadenie na sedaciu časť tela. Poďme si ho rozmeniť na drobné. V širšom ponímaní pod pojem gang patrí aj mafia a podobné organizácie (teda zločinecké skupiny v právnom zmysle). Mafia sa zaraďuje pod gangy najmä v tradícií USA, kde sa napríklad v 20. rokoch 20. storočia členovia zločineckých organizácií označovali ako gangsteri. No a u nás tento gang kopíruje z USA ešte aj potlač na toaletnom papieri, nielen prístup k demokracii. Gang býva stabilné zoskupenie, s vysokou organizovanosťou, jeho členovia majú vymedzené úlohy, autokratického vodcu a relatívne dlhú odolnosť voči právu a spravodlivosti. Gang koná často v rozpore s pravidlami konvenčnej spoločnosti, vyznačuje sa sociálnymi úchylkami v správaní. Skupinová väzba býva zdôraznená spoločnými symbolmi a pod. a výzorovými a výrazovými výstrednosťami. Gang máva vlastnú subkultúru, tradíciu a pseudomorálku a máva aj svoj vlastný operačný priestor. Náš koaličný gang štyroch sa mýli v tom hlavnom - nie je tu navždy. A dokonca, už ani nadlho.

Strach z pravdy

Z tej pravdy, ktorú ako platňa s porušenou drážkou určujú a nariaďujú poskokovia gangu štyroch. A všetko ostatné za klamstvo, zavádzanie a nepravdu. Zvyknite si vážení občania, ešte na ten obmedzený čas, ktorý tu besniacemu gangu zostáva, že o tom, čo je pravda alebo nepravda, nerozhudujú fakty, ale akási koaličná rada. Ona si na to už zvykla.  Tu mi schádza na um slovo despotizmus. Poďme sa mu trochu venovať. 

Násilie (duševné určite), bezprávie a prístup k občanom ako k poddaným

Despotizmus je neobmedzená vláda, krutovláda, charakterizovaná násilím a bezprávím voči poddaným. Despotizmus nastáva vtedy, keď sa krajina alebo národ ocitli pod mocou tyrana (despotu), čiže vládcu, ktorý vládne bez záujmu o podporu zo strany bežnej verejnosti, ba dokonca ani o skutočné potreby svojho obyvateľstva. Určenie rozdielu medzi "normálnym" panovníkom a despotom býva veľmi subjektívne. V 18. storočí barón de Montesquieu vo svojom diele Duch zákonov videl tento rozdiel v tom, že panovník sa pridržiava zákona a tradícií, kým despotova vláda je svojvoľná a nevypočítateľná. 

Kde končí logika, nastupujú koaličníci

Despotovia si svoj nárok na moc zvyčajne odôvodňujú legálnymi alebo morálnymi argumentmi, často na základe nejakej totalitnej alebo autoritárskej ideológie, niekedy prebranej aj zvonka. Na Slovensku v duchu takéhoto despotizmu platí - "mafia kričí - chyťte mafiu!" Špinavci hovoria o čistení. Boľševici vykrikujú o demokracii. Žumpa o plaveckom bazéne. Plagiátori o vzdelaní. A mentálni maloroľníci o štátnom rozpočte. A to všetko v atmosfére veľkého chorálu, vlastne, pardon, mongolského ľudového churálu, teda toho, čo si hovorí koaličný poslanecký parlamentný zbor. Zbor spolupáchateľov.

Je SME rodina politicky vydieraná?
Zásadná otázka na podobu "demokratického" vládnutia zaznela na tlačovej besede Róberta Fica. Prinášame vám jej záznam tak, ako bola vysielaná na sociálnej sieti. Robert Fico komentoval dianie v parlamente, citujeme "neskutočnú drzosť" parného... Čítať ďalej
08 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

__________________

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.