Dôsledky ponesú Európania, nie USA
08 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Francúzsky minister financií hospodárstva a financií Bruno Le Maire označil spustenie plynovodu Nord Stream 2 za východisko z krízy s Ruskom. Povedal to pre rozhlasovú stanicu France Inter, informuje ria.ru.

Americký prezident Joe Biden už skôr pohrozil zastavením projektu, ak sa situácia okolo Ukrajiny vyhrotí.

Dôsledky ponesú Európania

„Dôsledkom konfliktu na Ukrajine nebudú čeliť Spojené štáty, ale Európania, pokiaľ ide o ceny elektriny. Otvorenie plynovodu Nord Stream 2 je jedným z kľúčových bodov rokovaní a nepochybne, jeden z kľúčových bodov na prekonanie krízy s Ruskom,“ - povedal francúzsky predstaviteľ.

Ďalší „džob“ v Gazprome pre Putinovho priateľa exkancelára Schrödera
Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder bol nominovaný do Dozornej rady spoločnosti Gazprom. Tento 77-ročný politik je už predsedom výboru akcionárov spoločnosti Nord Stream AG a predsedom predstavenstva Nord Stream 2 AG, píše portál... Čítať ďalej
05 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zámienka

Zdôraznil, že otázka spustenia plynovodu je strategická pre Rusko aj pre Európu.

V posledných mesiacoch západné médiá čoraz viac informujú o prípravách Moskvy na „inváziu“ na Ukrajinu. Rusko takéto obvinenia opakovane vyvrátilo a zdôraznilo, že sú využívané ako zámienka na budovanie kontingentov NATO v pohraničných regiónoch.

Plynovod Nord Stream 2 vedúci z Ruska do Európy má kapacitu 55 miliárd kubických metrov ročne. Teraz prebieha proces jeho certifikácie. Jediným akcionárom je Gazprom a takisto aj jeho  hlavný prevádzkovateľ. Proces je pozastavený, kým nebude poskytnutá potrebná dokumentácia. Keď regulátor vydá návrh rozhodnutia, bude potrebné stanovisko Európskej komisie.

Nemecko medzi dvoma mlynskými kolesami (Fabian Busch)
Komentár Fabiana Buscha (GMX) Nemecko stojí medzi Nord Stream 2 a sankciami. O protichodné názory nie je núdza. Kým ministerská predsedníčka Meklenburska-Predného Pomoranska Manuela Schwesigová a bývalý kancelár Gerhard Schröder svorne presadzujú... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Je to nezmysel

Na tomto pozadí sa ceny plynu na európskom trhu v porovnaní s letom niekoľkonásobne zvýšili. Úrady európskych krajín opakovane obvinili Rusko z vyprovokovania energetickej krízy. Vladimír Putin označil tieto vyhlásenia za nezmysel. Pripomenul, že Bruselu ponúkol ponechanie dlhodobých kontraktov na dodávku surovín, no Európska komisia trvala na trhovej cenotvorbe, čo napokon viedlo ku kríze, uzatvára ria.ru.

(Medzititulky red. HD.)

Je Nemecko spoľahlivým partnerom? Krajina sa zmieta v ukrajinskej kríze a NIČÍ SI POVESŤ
Nemecký kancelár Olaf Scholz pridlho váhal, ako sa postaviť k ukrajinskej kríze a ukázať jasnú líniu voči Rusku. Nemeckí diplomati, ale aj východoeurópske krajiny neskrývajú sklamanie, píše gmx.net. Prvýkrát od začiatku krízy v súvislosti s... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.