Žilina: Z Moskvy veľa nevideli, no čosi vzácne si predsa priviezli
09 | 02 | 2022 I Eka Balaskova

Dve mladé dámy s diagnózou, ktorej názov desí asi každého. Ony sa však rozhodli, že kým to pôjde, do vozíkov sa neposadia.

Síce cez Moskvu a operáciu, ale žilinčanky Zuzana Kováčová (33r) a Michaela Pažická (27r)  tú šancu využili

Na to treba odvahu

Liečebná metóda transplantácie kmeňových buniek je totiž dosť radikálna a zatiaľ ju na moskovskej klinike podstúpili len dvaja Slováci. Liečba spočíva v tom, že pacientovi odoberú kmeňové bunky. Tie sa zbavia imunity a vrátia sa späť do tela, čim sa "zresetuje" imunitný systém pacienta. Dámy sa stretli v čakárni u neurológa a to ich spojilo. Príbeh spracoval denník myžilina.sme.

Zuzane SM diagnostikovali pred 12 rokmi počas štúdia na VŠ. Pred operáciou trpela únavou, tŕpli jej končatiny a sotva zvládla venčenie psa. Michaelu trápi SM od strednej školy. "Choroba tisícich tvárí", ako sa skleróze multiplex hovorí, sa u nej prejavovala hlavne nespavosťou a obrovskou únavou.

Česko-Slovenský konvoj slobody - verejné vyhlásenie + aktuálne info
V stredu pred týždňom ste na našich cestách mohli zaregistrovať a mnohí ste sa aj zaradili, do Konvoja za slobodu. Je to reakcia na protest kanadských kamionistov a dopravcov, ktorí takto dali vládnym špičkám na vedomie svoj nesúhlas s dianím v... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

Beh na dlhé trate

Ani Zuzana, ani Michaela zatiaľ zlepšenie nepociťujú. Lenže, ako hovorí Zuzana: "Rekonvalescencia po tomto zákroku trvá niekedy aj rok. Potom sa všetko uvidí. Preto zatiaľ nezúfam." A tiež nezaháľajú. Medzi ľuďmi s rovnakým ochorením túto liečebnú metódu propagujú, pretože vedia, že v prípade jej úspechu sa život pacienta jednoznačne skvalitní.

Psychická náročnosť

Tento zákrok je veľmi náročný ako po fyzickej, tak aj po psychickej stránke. Obe si však v Moskve boli oporou a pomáhali si znášať odlúčenie od rodiny a najbližších. Teraz to chce hlavne pozitívne myslenie. A vieru v úspech liečby. No Zuzana priznáva, že jej chýba predošlý život plný stretnutí s ľuďmi a takých tých "normálnych" aktivít.

Čo si predstaviť pod tou rekonvalescenciou?

Zuzana pre myžilina.sme hovorí: "Som šťastná, že už dokážem ísť vyvenčiť psa, či pripraviť si obed, krôčik po krôčiku to je lepšie." Michaela ju dopĺňa: "Nie je to jednoduché obdobie, či už ide o izoláciu alebo dodržiavanie stravy. Mňa osobne potrápilo niekoľkodňové silné prechladnutie, infekcie v ústnej dutine či nespavosť. Prvé tri mesiace sme museli dodržiavať isté pravidlá, či už ide o stravu alebo opatrnosť, nespôsobiť si žiadne poranenie ani len obyčajné porezanie."

Fico: Koalícia zo strachu pred protestom zabudla počítať!
Deň pred protestom proti hlasovaniu za obrannú dohodu s USA zverejnil jeden z jeho organizátorov Robert Fico, predseda strany Smer - SD, video. Reagoval v ňom na upozornenie, ktoré dostali, podľa ktorého sa protest nesmie konať na zvolenom mieste.... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Ján Papuga

Prečo Moskva?

Na výber bola buď Moskva, alebo Mexiko. Mexiko je možno vhodné na exotickú dovolenku, ale ak už operácia, tak podľa možnosti čo "najbližšie". No a nech sa hovorí, čo sa chce, Ruská neurológia je špičková.

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.