Európa uvoľňuje opatrenia: Slovákov to čaká najskôr v tento dátum!
07 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Kedy sa Slovensko vráti do normálu? Aj keď u nás zatiaľ padajú rekordy v počtoch nakazených, Európa začala s veľkým uvoľňovaním opatrení. Ukázalo sa totiž, že omikron vlna je veľmi intenzívna ale rýchla.

Európa postupne opatrenia ruší

Medzi prvými krajinami v Európe, ktoré ohlásili veľké uvoľnenie opatrení, bolo Spojené kráľovstvo. Od 27. januára obyvatelia Anglicka už nemusia prakticky nikde nosiť rúška ani sa nikde preukazovať covid pasmi. Zmiernili sa aj obmedzenia pri vstupe do krajiny, PCR test už očkovaní nepotrebujú. Treba však dodať, že Spojené kráľovstvo patrí medzi krajiny s najvyššou očkovanosťou – až 85,1 percenta populácie je plne zaočkovaných, píše portál 1pluska.sk.

Opatrenia uvoľnili aj severské krajiny Dánsko, Švédsko, Nórsko či Fínsko. K otváraniu krajiny a voľnejším pravidlám pristupujú aj Rakúšania. Od 12. februára už do všetkých obchodov môžu aj neočkovaní bez testu.

V Česku od stredy 9. februára budú môcť do všetkých podnikov aj neočkovaní. Preukazovanie sa covid pasom tamojší najvyšší správny súd zamietol ako nedôvodné. Do reštaurácií, tanečných klubov, krčiem, barov a ďalších podnikov nemôžu vstupovať chorí ľudia, ale zákaz pre neočkovaných alebo ľudí, ktorí ochorenie neprekonali, nemá podľa súdu podporu v zákone.

Poslankyňa Kozelová nebude nakupovať v Dráčiku: "Moni, začínaš sa mi zdať že ti úplne j...o," odkazujú ľudia
Názor na mier a na obrannú dohodu v známom slovenskom hračkárstve "Dráčik", komentovali herci, politici, sociológovia, politológovia. Dokonca politológ T. Koziak uviedol, že na vine je Robert Fico (SMER - SD), ktorý radikalizuje. Vyjadriť sa musela... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

Slovensko má vrchol iba pred sebou

Kým omikron v ostatných krajinách už svoj vrchol dosiahol, Slovensko ho má len pred sebou. Ten sa podľa odborníkov očakáva až v najbližších týždňoch. Za posledných 7 dní narástol počet výjazdov záchraniek ku COVID-19 pacientom. Plnia sa aj nemocnice, denné príjmy stúpli na 133. 

„Hospitalizovaní pacienti nám za posledné dva dni začínajú stúpať,“ uviedol Richard Szabó z Inštitútu zdravotníckych analýz. „Vidíme, že trend je podobný ako u našich susedov, a očakávame, že to bude pokračovať,“ zhodnotil.

Napriek tomu minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský potvrdil, že situáciu máme pod kontrolou. "Aktuálne čísla pozitívnych nie sú žiadne prekvapenie. Sú to veci, ktoré sú predikované v našich prognózach,“ uviedol Lengvarský.

Merčiakovi absolútne praskli nervy! Záznam zo ZOH plný šťavnatých nadávok (VIDEO)
No kto by to do neho povedal! Jednému z našich najlepších a najoceňovanejších športových komentátorov Marcelovi Merčiakovi poriadne praskli nervy. Počas komentovania ZOH v Pekingu nastala chyba, ktorú Merčiak okomentoval tak šťavnato, že by sa... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Podľa neho sú opatrenia u nás nastavené na vlnu omikron‚ a kým táto vlna neprejde‚ nebudú sa meniť. „Nevidím priestor, aby sa opatrenia menili,“ konštatoval Lengvarský.

Do marca uvoľnenie určite nečakajte

Minister Lengvarský aj odborníci sa zhodujú, že vlna omikronu bude krátka, prudká a zasiahne veľa sektorov. „Zrejme taký mesiac bude trvať, kým to dosiahne vrchol, a potom mesiac, kým to poklesne, čiže rátam, že o dva-tri mesiace by malo byť po všetkom,“ odhadol infektológ z bratislavských Kramárov Peter Sabaka.

Podľa analytikov z platformy Dáta bez pátosu už prvé okresy dosahujú vrchol omikronovej vlny a začnú klesať. Napríklad na Orave či severovýchode Slovenska, kde sa štvrtá vlna začala, by už mohli mať pokoj o štyri týždne 6. marca. 

Budeme si za záchranku platiť?
Záchranná zdravotná služba. Väčšine z nás pri jej zvuku po chrbte prebehne mráz, iní si ju volajú, keď potrebujú doviezť lieky z lekárne, či keď sa prejedia. Bude spoplatnená? Nie je ich nedostatok V súčasnosti pripadá jedna posádka asi na... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Eka Balašková

„Po odznení vlny omikron pôjdeme podľa všetkého trendom, akým išli aj iné krajiny, čiže budeme smerovať k uvoľňovaniu opatrení,“ povedal premiér Eduard Heger. „Vyzerá to tak, že prípady, ktoré prichádzajú do nemocníc, budú mať ľahší priebeh, takže by nemal byť taký nápor na pľúcne ventilácie,“ dodal.

Na ďalšiu dovolenku s covid pasom?

Koronavírus tu s nami už pravdepodobne ostane, no budeme ho vnímať ako bežné ochorenie podobné chrípke. Európska komisia sa však poistila a rozhodla o predĺžení existencie európskych digitálnych covid pasov o ďalší rok. Platnosť certifikátu je momentálne  v celej EÚ najviac 9 mesiacov od poslednej dávky, mnohým tak vyprší ešte pred letnou dovolenkovou sezónou.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva zahraničia Martina Klusa môžu potom nastať tri scenáre. „1.) Žiadne covid pasy už v tom čase nebudú potrebné. 2.) Predĺži sa platnosť covid certifikátov napríklad na 12 mesiacov. 3.) Ak sa objaví nejaký vážny nový variant, budeme musieť ísť na ďalšiu dávku, ktorá nám platnosť covid pasu predĺži. Úprimne a veľmi si prajem prvú alternatívu,“ uviedol Klus.

Udrží si Kolíková svoje miesto?
Koaličná rada bude v pondelok riešiť zotrvanie Márie Kolíkovej na poste ministerky spravodlivosti. Podľa súčasnej zmluvy totiž kreslo patrí strane Za ľudí. V hre je preto otváranie koaličnej dohody alebo napísanie dodatku. Ministerka Kolíková by... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Ján Papuga

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku. Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme. Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD. .

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.