Odborníčka objasňuje: Tajné zmluvy a diktát Pfizeru!
07 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Pfizer diktuje Európskej komisii! Slovensko chcelo ísť pri nákupe liečiv na covid vlastnou cestou. No Pfizer si stanovil také podmienky, ktoré sú jednoducho neakceptovateľné! Gabriela Urbanová, ktorá zodpovedá za nákup liekov a očkovacích látok proti covidu, však vysvetľuje, že rokovania s výrobcom prebiehajú pod prísnym režimom utajenia. Čo sa verejnosť nemá dozvedieť? 

Keď sa objavila vakcína proti ochoreniu covid, zodpovednosť za vyjednávanie s farmaceutickými spoločnosťami prevzala Európska komisia. Riaditeľka oddelenia medzinárodných vzťahov a záležitostí s Európskou úniou na ministerstve zdravotníctva Gabriela Urbanová pre denník Pravda totiž vysvetlila, že pre samostatný štát je nevýhodné rokovať s dodávateľmi liečiv.

Slovensko súčasťou vyjednávacieho tímu Európskej komisie, no finálne slovo má komisia

"Európska komisia rokuje v mene členských štátov. Slovensko ako členský štát komisii udelilo mandát, na základe ktorého môže za nás komisia rokovať. Celý proces vyzerá tak, že Európska komisia najskôr vyrokuje rámcovú dohodu pre všetky krajiny a následne každá krajina podpisuje s výrobcom špecifickú zmluvu," priblížila proces Urbanová.

Dodala, že pri vakcínach išlo o objednávkový formulár, pri liekoch je to špecifická zmluva pre jednotlivú krajinu. "Členské krajiny sú zapojené do rokovacieho procesu, napríklad v prípade lieku Paxlovid je Slovensko súčasťou vyjednávacieho tímu Európskej komisie, no finálne slovo má komisia, pretože tá uzatvára zmluvu v mene členských štátov."

Poslankyňa Kozelová nebude nakupovať v Dráčiku: "Moni, začínaš sa mi zdať že ti úplne j...o," odkazujú ľudia
Názor na mier a na obrannú dohodu v známom slovenskom hračkárstve "Dráčik", komentovali herci, politici, sociológovia, politológovia. Dokonca politológ T. Koziak uviedol, že na vine je Robert Fico (SMER - SD), ktorý radikalizuje. Vyjadriť sa musela... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

Prísny režim utajenia obsahu zmlúv

Na otázku, či ľudia môžu tie zmluvy vidieť, má však prekvapivú odpoveď. "Interne, ako expertní zástupcovia Slovenska, máme ku zmluvám, ktoré Európska komisia vyrokovala, prístup. Všetky rokovania však prebiehajú pod prísnym režimom utajenia a samotná zmluva, teda plné znenie zmluvy, nie je zverejniteľná. Podobne to bolo pri vakcínach a rovnaké to je aj teraz. Toto je klauzula, ktorú si uplatňujú farmaceutické spoločnosti," vysvetľuje praktiky farmafiriem Urbanová.

Podľa nej je lepšie, ak vyjednáva väčší región, ktorý nakupuje väčšie množstvá. "Tí, čo za nás rokujú, sú špičkoví právnici, a menšie členské štáty nemajú takéto kapacity. Vďaka spolupráci je proces jednoduchší a Slovensko má lepšiu vyjednávaciu pozíciu."

Merčiakovi absolútne praskli nervy! Záznam zo ZOH plný šťavnatých nadávok (VIDEO)
No kto by to do neho povedal! Jednému z našich najlepších a najoceňovanejších športových komentátorov Marcelovi Merčiakovi poriadne praskli nervy. Počas komentovania ZOH v Pekingu nastala chyba, ktorú Merčiak okomentoval tak šťavnato, že by sa... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Ísť vlastnou cestou sa nám neoplatilo

Spomenula však aj prípad, keď Slovensko vlani v decembri išlo vlastnou cestou. Oslovilo priamo firmu Pfizer s tým, že chce samostatne nakúpiť Paxlovid za účelom možnosti zistiť najrýchlejšie a čo najvýhodnejšie podmienky dovozu tohto lieku.

"Nastali však problémy. Ako povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, podmienky, ktoré si Pfizer stanovil, sú neakceptovateľné," konštatuje Urbanová.

Prísne zmluvy o mlčanlivosti

"Pri týchto rokovaniach s Pfizerom sme podpisovali veľmi prísnu zmluvu o mlčanlivosti, preto nemôžem uviesť všetky podrobnosti. Môžem však aj ja potvrdiť, že v návrhu zmluvy boli veľmi problematické podmienky zo strany výrobcu. Preto nateraz pokračujeme v rokovaní so spoločnosťou Pfizer pomocou Európskej komisie," uzavrela Urbanová.

Budeme si za záchranku platiť?
Záchranná zdravotná služba. Väčšine z nás pri jej zvuku po chrbte prebehne mráz, iní si ju volajú, keď potrebujú doviezť lieky z lekárne, či keď sa prejedia. Bude spoplatnená? Nie je ich nedostatok V súčasnosti pripadá jedna posádka asi na... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Eka Balašková

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku. Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme. Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD. .

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.