Prečo na Omikron lieky nezaberajú?
03 | 02 | 2022 I Gabriela Fedičová

Omikron je po Delte, ďalší variant Covid-u, s ktorým žijeme na celom svete už tretí rok. Pri boji s nakazením Delta variantu pomáhali aj monoklonálne lieky, ale aj rezort zdravotníctva priznáva, že ich používanie by sa malo od budúceho týždňa zastaviť.

Dôvod? Na variant Omikron nezaberajú.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová podľa denníka Pravda potvrdila, že otázka používania monoklonálnych protilátok vo vzťahu k variantu omikron je aktuálne predmetom interných diskusií a analýz.

Vyjadril sa aj virológ Jaromír Pastorek.

„Monoklonálna protilátka pracuje tak, že sa naviaže na bielkovinu a zabraňuje vstupu vírusu do bunky,“ vysvetlil virológ. A zdôraznil, že nevýhodou je, keď sa zmení celá štruktúra vírusu, protilátka nemá šancu.

Ďuriš Nicholsonová sa pýta: NAČO nám je Remišová?
"Lož má krátke nohy, každé klamstvo raz pravda dobehne. Toto ma naučila moja babička. Pravda, princípy a zásady sú pre mňa extra dôležité nielen v práci, ale aj v súkromí," píše Lucia Ďuriš Nicholsonová. A v príspevku na sociálnej sieti sa pýta:... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

Nepomôže ani udelená Nobelova cena

Ďalší problém podľa Pastoreka je to, že monoklonálne protilátky sú myšie. A z toho dôvodu nie je možné ich dlhododobo používať u ľudí. Tiež podľa Pastoreka neexistuje predpoklad, že pacient sa opäť do troch mesiacov nenakazí. 

Podľa denníka Pravda virológ Pastorek zdôraznil, že sú dobré a účinné, ale vyrobiť protilátky nie je podľa neho vôbec jednoduché, potrvá aj niekoľko mesiacov a ďalší čas si vyžaduje aj logistika. 

Podľa hovorkyne Fakultnej nemocnice v Trenčíne, Martiny Holecovej je podanie monoklonálnych látok zatiaľ úspešné. „Liečba prispela k zabráneniu progresu ochorenia u pacienta. V prípade odporučenia ich nepodávať bude podávaná iná, efektívnejšia liečba,“ dodala podľa Pravdy, Holecová.

Mení sa povinnosť testovania zamestnancov
Podnikateľom zanikne povinnosť testovať zamestnancov, ktorí nie sú zaočkovaní, ani v posledných 180 dňoch neprekonali ochorenie COVID-19. Po stredajšom rokovaní vlády to povedal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). "Bude to na dobrovoľnosti... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Slovensko ustúpilo od rokovaní o inom lieku

Štát nakúpil viac ako 20-tisíc balení lieku s účinnou látkou molnupiravir. Tento liek je na lekársky predpis a môže sa podávať aj doma. Ale niektoré nemocnice už ukončili liečbu monoklonálnymi protilátkami, pretože na variant Omikron, ktorý je už na Slovensku dominantný, nezaberá. 

Liečiť sa bolo možné liekom Paxlovid od firmy Pfizer, ale Slovensko už o nich nerokuje, rokovania prevzala Európska komisia. 

"Kedy bude liek na Slovensku, sa však odhadnúť nedá, pretože rokovania opäť brzdia podmienky, ktoré si farmaceutická firma kladie. Vzhľadom na to, že zmluvy sú pripravované v prísnej mlčanlivosti," informuje Pravda.

Hrajú sa na "vojnu," aby zakryli niečo iné
Poslanec strany SMER - SD Ladislav Kamenický tvrdí, že napriek tomu, čo odznelo v politických diskusných reláciách z úst koaličných "lídrov" viackrát, nás opäť ťahajú iba za nos. Tvrdili, že vláda ide pomôcť so stúpajúcimi cenami, ale reálne je... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.