Veľký návrat nehnuteľností vo vlastníctve cirkvi-Španielskej vláde
29 | 01 | 2022 I Norbert Pančík

Katolícka cirkev v Španielsku poskytla premiérovi Pedrovi Sánchezovi zoznam 965 nehnuteľností, ktoré sú už desaťročia zjavne neprávom v cirkevnom vlastníctve, informuje TK KBS.

Predseda Španielskej biskupskej konferencie kardinál Juan Jose Omella počas stretnutia so španielskym premiérom vyhlásil pripravenosť vrátiť tieto budovy ich právoplatným vlastníkom.

Roky sa vedú spory o vlastníctve nehnuteľností 

Cirkev celý rok skúmala vlastnícke pomery, katalogizovala kostoly, školy, domy a iné zariadenia. Výsledok: Z približne 35-tisíc nehnuteľností vrátane 20-tisíc bohoslužobných miest patrí 965 bytov alebo budov iným.

V Španielsku sa roky vedie spor o vlastnenie nehnuteľností cirkvou. O vrátenie cenných pozemkov či budov opakovane žiadali najmä radnice a obce.

Problém sa začal už v roku 1946

Problém sa začal v roku 1946 za Francovej diktatúry, ktorá dala cirkvi právo zapísať akúkoľvek nehnuteľnosť bez predloženia dokladov a len s podpisom biskupa ako cirkevný majetok do pozemkovej knihy. Tento zákon zostal v platnosti do roku 2015. V tomto období boli kostoly a katedrály, ale aj katolícke školy, pozemky a súkromné domy zaevidované ako cirkevný majetok bez toho, aby boli vopred preukázaní skutoční vlastníci.

Žaloby a požiadavky na vrátenie zo strany obcí a súkromných osôb následne narástli do takej miery, že socialistická vláda približne pred dvoma rokmi požiadala cirkev o objasnenie vlastníckych práv k svojim nehnuteľnostiam.Nakoniec cirkev teraz tejto žiadosti vyhovela.

Byť Hegerom, človek by sa aj hanbil
Zo zaujímavého statusu Jozefa Šáteka na sociálnej sieti sa postupne stal ešte zaujímavejší dialóg a napokon debata. Posúďte sami. ústrednou témou je predseda vlády Eduard Heger. "Na rozdiel od Dzurindu, ale aj od Mečiara a Fica nie je Heger... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.