Strávite jarné prázdniny v horách? Toto by ste mali vedieť
28 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Obmedzené možnosti lyžovania ľuďom nebránia v tom, aby sa venovali skialpinizmu či skiturizmu. 

Keďže mnohí s týmito športmi nemajú skúsenosti, v ostatných dvoch rokoch prichádza k nehodám práve v tejto skupine športovcov. 

A zase ceny

Tie sú ďalším dôvodom, prečo ľudia hľadajú individuálne svoje zimné športové vyžitie - lístky na oficiálne svahy s lyžiarskymi dráhami, vleky a všetko, čo s tým súvisí, sú stále drahšie 

Aký je rozdiel 

"Pri skialpinizme ide človek do svahu na lyžiach, pričom má so sebou mačky, cepín a výstup má aj lezecké prvky," vysvetľuje pre portál myliptov.sme.sk, Martin Bešinský, horský záchranár.

"Pri skiturizme chýbajú lezecké prvky, ide skôr len o prechod terénom a zjazd na lyžiach." Aby ste to mali ešte komplikovanejšie, tak existuje aj skitfitness. "Robia ho ľudia, ktorí vyšliapu hore na lyžiach, no lyžovať sa boja, tak sa zvezú dole lanovkou." Vysvetľuje ďalej Bešinský.

Ján Čarnogurský: Kaviareň sa vyhráža
Advokát, dlhoročný disident, zakladateľ a prvý predseda KDH, bývalý premiér SR k aktuálnej téme: "Dohoda o tzv. obrannej spolupráci medzi Slovenskom a Spojenými štátmi vyvolala vlnu nesúhlasu a odporu po celom Slovensku." "Vo viacerých mestách... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Nechoďte sami!

To je prvá a základná rada horského záchranára. "Ak sa niečo stane a človek je sám, nemá mu kto pomôcť. Pri zasypaní lavínou je kľúčových prvých 15 minút. Tie rozhodujú. Buď pomôže ten, kto tam priamo je, alebo náhodní svedkovia, ktorí tam ale nemusia byť." Po štvrťhodine v lavíne šanca na prežitie rapídne klesá. Ak však svedok nehody zavolá Horskú službu treba rátať aj s tým, že aj oni potrebujú nejaký čas na prepravu na miesto nehody.

Čo sa s človekom deje pod lavínou

"Ak človek pod snehom upadne do hlbokej hypotermie, teda je podchladený, mozog nespracováva veľké množstvo kyslíka. Sneh je pórovitý a dá sa v ňom za určitých okolností dýchať. Sú prípady, že človek prežil pod lavínou aj dve hodiny, ale je to len mizivé percento." Upozorňuje Bešinský. 

Sledujte lavínové spravodajstvo

To hovorí o podmienkach v terénoch a varuje tam, kde sa vystupovať nemá. Už pri druhom lavínovom stupni sa týmto terénom treba vyhnúť. Nie je to síce zásada, ale odporúčanie záchranárov.

Bešinský podľa myliptov.sme.sk tiež upozorňuje: "Keď už ideme na skialpinistickú alebo skituristickú túru, určite treba lavínovú výbavu. Teda vyhľadávač, sondu a lopatu. A, samozrejme, je dôležité vedieť ich používať."

Padol rekord v sčítaní obyvateľstva.V obci Slizké v okrese Rimavská Sobota je takmer 89 percent obyvateľov bez náboženského vyznania.
Banskobystrický kraj má rekordéra: Obec, kde nemá najviac percent ľudí vierovyznanie.Túto informáciu prináša portál bystrica.dnes24.sk Rekord drží obec Slizké Starostka tvrdí, že obrovský podiel ľudí, ktorí nemajú náboženské vyznanie je... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Norbert Pančík

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.