Prečo sú sójové rezy TOP
28 | 01 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR
Vo štvrtom ročníku súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska (PKS) sa potravinárske podniky opätovne  uchádzali o cenu v celkovo šiestich kategóriách.
Jednou z nich bola opäť aj kategória Reformulácia roka, v ktorej sa potravinári uchádzajú o úspech s výrobkami s pozmenenou receptúrou. Kto vyhral?

Víťazstvo v uvedenej kategórii získali v aktuálnom ročníku Ceny PKS Sójové rezy od Nestlé, výrobok, ktorý má dlhú tradíciu aj na slovenskom trhu. Porotu presvedčili vylepšeným zložením. „Najväčšou reformuláciou, v porovnaní s pôvodnou receptúrou, bolo zníženie cukru približne o 16 %. Nová receptúra má tiež o 7,5 % viac sójových vločiek, obsahuje vyššie množstvo vlákniny a bielkovín, teda pozitívne vnímaných nutrientov. Po novom sú Sójové rezy navyše bez lepku a sú posypané fazuľovou múkou,“ objasňuje zmeny v receptúre výrobku Markéta Veverková, nutričná špecialistka Nestlé.

Verejná plaváreň v bratislavskej Petržalke otvorí svoje brány
Verejná plaváreň v bratislavskej Petržalke by mala v sobotu (29. 1.) opäť otvoriť svoje brány pre verejnosť. Kvalitu vody by mali potvrdiť ešte hygienici, podľa mestskej časti i vedenia plavárne by s tým však problém byť nemal. Plaváreň bude mať... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Tradičný výrobok s dlhou históriou

Sójové rezy, aj na Slovensku veľmi obľúbená pochúťka, sa vyrába už od roku 1959. V súčasnosti schádzajú z výrobných liniek závodu Zora v Olomouci, ktorý spadá pod koncern Nestlé. Tento renomovaný svetový výrobca potravín a nápojov dlhodobo podporuje reformuláciu svojich výrobkov. Reaguje tak na trend znižovania senzitívne vnímaných nutrientov, akými sú cukor, nasýtené mastné kyseliny či soľ. Napríklad, transmastné kyseliny sa v jeho výrobkoch nenachádzajú už niekoľko rokov.  

Zmena receptúry musí rešpektovať zachovanie chute

Prostredníctvom zmien v receptúrach sa Nestlé usiluje zlepšovať nutričné zloženie svojich výrobkov, ale tak, aby sa podarilo zachovať ich chuťové vlastnosti, a teda priazeň zákazníkov. Využíva pri tom znalosti svojich odborníkov, odborné štúdie,  ale aj odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Úpravami receptúr takto prešiel už celý rad potravín od Nestlé vyrábaných aj na Slovensku a v Českej republike.

Chmelár o zvrátenosti v politickej propagande
Politológovi a historikovi Eduardovi Chmelárovi tentokrát udrela do očí politická propaganda, do ktorej boli zatiahnuté deti. Práve to považuje za zvrátenosť Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí. Eduard Chmelár sa vyjadril na... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.