Látky na liečbu omikronu máme doma! Len...
28 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Štvrtá vlna je tu. Vtedy a vtedy naplní omikron naše nemocnice, nakupujte domáce antigénové testy, nemáme účinné protilátky... Skrátka - z každého smeru sa ozýva varovanie pred omikronom.

Protilátky však máme! V laboratóriu. Vedci nemajú dostatok peňazí na ich klinické testovanie a použitie v praxi.

Kde by sa mali peniaze nájsť?

"Ak by to finančne podporil štát, mohli sa už používať," tvrdí podľa Aktuality. sk, profesorka Eva Kontseková z firmy Axon Neuroscience. 

Doteraz, pri delta variante sa pacientom podávali monoklonálne látky, no tie proti omikronu nefungujú. Vďaka nehumánnym testom však slovenskí vedci vyvinuli účinné látky. Ich objav minulý týždeň publikoval aj prestížny medicínsky časopis Lancet. 

Budú nezaočkovaní za liečbu platiť? Lengvarský sa snaží zmeniť jediné, čo tomu bráni!
Spoluúčasť pri financovaní liečby našťastie zatiaľ brzdí ústava! Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský však priznal, že za istých okolností je spoluúčasť na liečbe možná. Podarí sa šéfovi rezortu zmeniť legislatíva? Povinná spoluúčasť na... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Diana zaťková

Zatiaľ v laboratóriu

Aby mohli pomáhať ľuďom v nemocniciach, ich ďalšie testy sú nevyhnutné. Rovnako ako následná priemyselná výroba. Na to však treba peniaze. A tak protilátky proti omikronu musia čakať v "labáku". Peniaze, o ktoré vedci žiadali ministerstvo zdravotníctva nedostali. 

Mohli by byť lacnejšie

Monoklonálne protilátky sa podávali intravenózne (do žily). Slovenskí vedci by tie "svoje" mali aplikovať inhalačne, na čo nie je potrebný nemocničný pobyt. Aj preto by mohli byť práve tie slovenské výrazne lacnejšie. Tím profesorky Kontsekovej vyvíjal aj slovenskú vakcínu.

VY TAM "HORE", počuli ste včerajšie NIE? (Veľká FOTOGALÉRIA)
Niekoľkotisícový dav sa na podnet opozičnej strany Smer sociálna demokracia stretol pred prezidentským palácom, aby zakričal jasné "Nie!" To znelo ako vlastizradnej dohode s USA, tak aj katastrofálnemu nezáujmu vlády o občana a jej neschopnosti... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Hádajte, na čom skrachovala

"Na jej dokončenie sa však tiež nenašli peniaze. Nedokázali tak súperiť s firmami, ako napríklad Pfizer. Ministerstvo zdravotníctva sa však k veci nevyjadrilo," píše Aktualiy.sk.

Táto informácia však právom nahnevala slovenskú političku, Annu Belousovovú, ktorá na svojej sociálnej sieti uverejnila nasledovný status:

"Slovenskí vedci vyvinuli protilátky účinné na Omikron a vakcínu poti Covid-u. Sú omnoho lacnejšie ako od Pfizeru a spol. Peniaze na spustenie výroby od vlády však nedostali. Pre nenažraté svine sa milióny našli!"

Toto nie je čas pre zúrivé čivavy
Ospravedlňujeme sa inak múdrym, veselým a kamarátskym čivavám. Pokračujeme o hlupákoch v akejkoľvek "pro" politike, v mainstreame a všetkých tých, ktorí jedným či druhým bezvýhradne veria. Oskar Krejčí je uznávaný český politológ. Analyzuje krízu... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.